Trwa ładowanie...

Mizeria po warszawsku. Czy mizeria z octem może być smaczna?

Polacy przygotowują mizerię na różne sposoby. Najbardziej popularna jest wersja z samą śmietaną, ale niektórzy dodają do niej też ocet. Ta niecodzienna surówka znana jest jako mizeria po warszawsku.

MizeriaMizeriaŹródło: Adobe Stock, fot: MYCHKO
d2k6aae
d2k6aae

Wszyscy lubimy mizerię. Często podajemy ją jako dodatek do dań mięsnych takich jak gulasz, schabowy czy kotlet mielony. Jeśli zazwyczaj przygotowujecie mizerię z dodatkiem samej śmietany, warto wypróbować tej niecodziennej wersji z octem. Wbrew pozorom, ocet wcale nie zepsuje smaku takiej surówki, a nada ogórkom ciekawszego smaku. Kwaśność octu neutralizujemy nieco dodatkiem cukru.

Przepis na mizerię po warszawsku

Składniki:

  • 4 ogórki
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1-2 łyżeczki octu winnego
  • 150 ml śmietany 18%
  • pieprz

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Perfekcyjna mizeria

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki obrać, pokroić na cienkie plasterki, posolić i odstawić, aby puściły wodę.
  2. Dokładnie odcisnąć. Wymieszać śmietanę, cukier i ocet. Dodać pieprz do smaku i dokładnie pomieszać.
  3. Dodać sos śmietanowy do ogórków, a następnie wymieszać.
d2k6aae

Co jeszcze można dodać do mizerii?

Wielu z nas ma własne, przetestowane sposoby na mizerię. Często wzorujmy się na przepisach naszych mam czy babć. Popularnym dodatkami do mizerii są koperek i szczypiorek. Niektórzy zamiast octu, dodają sok z cytryny lub kwasek cytrynowy. Śmietana z kolei jest czasem zastępowana jogurtem albo maślanką lub rozcieńczana mlekiem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2k6aae
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2k6aae
Więcej tematów