Mizeria po warszawsku. Czy mizeria z octem może być smaczna?
Polacy przygotowują mizerię na różne sposoby. Najbardziej popularna jest wersja z samą śmietaną, ale niektórzy dodają do niej też ocet. Ta niecodzienna surówka znana jest jako mizeria po warszawsku.
Wszyscy lubimy mizerię. Często podajemy ją jako dodatek do dań mięsnych takich jak gulasz, schabowy czy kotlet mielony. Jeśli zazwyczaj przygotowujecie mizerię z dodatkiem samej śmietany, warto wypróbować tej niecodziennej wersji z octem. Wbrew pozorom, ocet wcale nie zepsuje smaku takiej surówki, a nada ogórkom ciekawszego smaku. Kwaśność octu neutralizujemy nieco dodatkiem cukru.
Przepis na mizerię po warszawsku
Składniki:
- 4 ogórki
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki soli
- 1-2 łyżeczki octu winnego
- 150 ml śmietany 18%
- pieprz
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Perfekcyjna mizeria
Sposób przygotowania:
- Ogórki obrać, pokroić na cienkie plasterki, posolić i odstawić, aby puściły wodę.
- Dokładnie odcisnąć. Wymieszać śmietanę, cukier i ocet. Dodać pieprz do smaku i dokładnie pomieszać.
- Dodać sos śmietanowy do ogórków, a następnie wymieszać.
Co jeszcze można dodać do mizerii?
Wielu z nas ma własne, przetestowane sposoby na mizerię. Często wzorujmy się na przepisach naszych mam czy babć. Popularnym dodatkami do mizerii są koperek i szczypiorek. Niektórzy zamiast octu, dodają sok z cytryny lub kwasek cytrynowy. Śmietana z kolei jest czasem zastępowana jogurtem albo maślanką lub rozcieńczana mlekiem.