Mizeria w zupełnie nowym wydaniu. Wypróbuj przepis na ogórki po azjatycku
Ta sałatka z ogórków świetnie pasuje do mięsa z grilla, pieczonej ryby, azjatyckich naleśników, kotletów z warzyw. Przepis pochodzi z bloga "Kuchennymi drzwiami".
Anna Kamińska
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Kategoria przepisów: Surówki
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 4 świeże ogórki
- 1 łyżka soli morskiej
Sos:
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżeczka papryki gochugaru plus do posypania
- świeży koper do podania
Przepis
- Ogórki obierz i pokrój na plasterki (można zetrzeć na tarce), posól, dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut.
- W tym czasie obierz czosnek, przeciśnij go przez praskę i wymieszaj z pozostałymi składnikami sosu.
- Odcedź wodę z ogórków, ewentualnie wypłucz nadmiar soli pod bieżącą wodą i odciśnij ogórki.
- Polej ogórki sosem i wymieszaj. Odstaw do lodówki na 30 minut. Podawaj ze świeżym koprem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl