Mizeria po węgiersku. Wystarczy jeden składnik, by odmienić klasyczną surówkę

Mizeria często gości na polskich stołach – lubimy ją latem, gdy świeże zielone ogórki są najsmaczniejsze. Wystarczy odrobina soli, pieprzu i śmietana lub ocet. Ale wystarczy jeden składnik, by polska, klasyczna mizeria zamieniła się w węgierską. Spróbujcie, ten smak was zaskoczy.

Mizeria po węgierskuMizeria po węgiersku
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • ½ kg ogórków gruntowych lub 2 ogórki „węże”
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego, ewentualnie sok z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz, ¼ łyżeczki słodkiej papryki w proszku

Przepis

  • Ogórki pokroić w cienkie plastry lub zetrzeć na mandolinie, tak samo postąpić z cebulą – jej plasterki muszą być cienkie niczym pergamin.
  • Wrzucić warzywa do miski i delikatnie posolić, a po upływie kilkunastu minut odlać wodę, która zbierze się na dnie miski do szklanki.
  • Ok. ½ szklanki wody spod ogórków wymieszać z octem, odrobiną soli, pieprzem i papryką słodką.
  • Dodać do ogórków, wymieszać i podawać.
  • Węgrzy do takiej mizerii często dodają jeszcze strąk zielonej papryki, pokrojonej w paski, a także 1-2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości