Surówka ''Colesław''
Te surówki są smaczne, niedrogie i proste w przygotowaniu.
Nic dziwnego, że ta surówka jest tak lubiana. Smaczna i pasująca do szybkich obiadów, zwłaszcza smażonych i pieczonych mięs, zajmie ci kilka chwil. Najlepiej poszatkować na początku kapustę, zetrzeć marchewkę i posiekać cebulę, a potem połączyć płynne składniki. Na końcu oczywiście dobrze wymieszać.
Składniki:
- pół główki kapusty
- 1 cebula
- 2 małe marchewki
- sól i pieprz do smaku
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżeczki cukru pudru
- łyżeczka soku z cytryny
Surówka z pora
Surówka z pora jest chrupiąca, pikantna i bardzo prosta w przygotowaniu. Białą cześć pora wystarczy pokroić w talarki, dodać jogurt, sól, pieprz. Gotowe!
Składniki:
- biała część pora
- kilka łyżek jogurtu naturalnego (wedle uznania)
- sól i pieprz
Surówka z kiszonej kapusty i papryki
Ta surówka jest orzeźwiająca i swojska. Będzie pasowała do większości tradycyjnych dań. Paprykę, ogórki, marchewkę i cebulę pokroić wedle uznania, dodać resztę składników.
Składniki:
- 0,5 kg kiszonej kapusty
- 1 czerwona papryka
- 3 kiszone ogórki
- 1 marchewka
- 1 czerwona cebula
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Surówka z jabłka i marchewki
Ta prosta surówka o charakterystycznym smaku ma wielu zwolenników. Marchewkę i jabłko wystarczy zetrzeć na tarce. Dodać resztę składników, wymieszać.
Składniki:
- 4 marchewki
- jabłko
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
Surówka z kalarepy i ogórka
Kalarepa to nieco zapomniane warzywo, a szkoda. Jest smaczna i bardzo zdrowa. Kalarepkę należy obrać i zetrzeć, dodać obranego i pokrojonego ogórka, a potem resztę składników, wymieszać.
Składniki:
- 1 kalarepa
- 1 świeży ogórek
- sól i pieprz do smaku
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku