Szwedzka sałatka z ogórków. Ma szanse zdetronizować polską mizerię!

Z solą lub cukrem, z octem lub śmietaną – w Polsce mizeria występuje w wielu wariantach, w zależności od regionu, ale jej szwedzka wersja zaskoczy każdego. Słona i słodka zarazem, z dodatkiem dymki i sałaty – jest pyszna, chrupiąca i pasuje do każdego dania.

Szwedzka mizeriaSzwedzka mizeria
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 6-8 ogórków gruntowych
  • 2 pęczki dymki
  • 1 mała główka sałaty masłowejSos:
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany – 12 lub 18 procent
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5-2 łyżki octu winnego

Przepis

  • Ogórki umyć, odciąć końcówki i pokroić (bez obierania) w cienkie plastry, sałatę opłukać, osuszyć i porwać na małe kawałki.
  • Dymkę pokroić drobno.
  • Ogórki odstawić na kilkanaście minut, by puściły sok, a następnie odcedzić je i wymieszać z resztą warzyw.
  • W osobnej misce wymieszać składniki sosu – śmietanę, ocet, cukier i sól.
  • Do ogórków, sałaty i dymki dodać sos, wymieszać i wstawić wszystko do lodówki, by sałatka się schłodziła.Podawać jako dodatek do dań głównych – szwedzka mizeria świetnie komponuje się zwłaszcza z ziemniakami i kotletem schabowym, ale pasuje też do innych dań z ziemniaków oraz potraw z mięsem w roli głównej.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja