Sos tatarski staropolski. Prosty przepis na wielkanocny specjał
Trudno sobie wyobrazić świąteczny stół wielkanocny bez sosu tatarskiego. Sos tatarski jest wspaniałym dodatkiem do jajek, pieczonych mięs, a także do wędlin o kanapek. Zamiast kupować sklepowe gotowce, warto przygotować sos tatarski samemu. Jak to zrobić? Przepis jest bardzo prosty.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 300 g majonezu dobrej jakości (najlepiej domowego)
- 3-4 czubate łyżki gęstej śmietany (ew. jogurtu naturalnego)
- 1 łyżka tartego chrzanu
- 1 mała łyżeczka gładkiej musztardy np. stołowej
- kilka grzybków marynowanych (prawdziwki, maślaki, podgrzybki)
- 2 nieduże ogórki konserwowe
- 1 łyżka posiekanego koperku
- do smaku: sól, pieprz biały mielony, ew. odrobina cukru
Przepis
- Grzybki i ogórki pokroić w drobniutką kostkę. Majonez wymieszać ze śmietaną, chrzanem i musztardą.
- Dodać grzybki, ogórki i koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Odstawić pod szczelnym przykryciem na kilka-kilkanaście godzin do lodówki aby smaki się przegryzły.
- Sos można przechowywać w słoiku, w lodówce przez kilka-kilkanaście dni.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl