Smakowite kanapki z krewetkami, surówką Colesław i mango

Mateusz Zielonka, zwycięzca "MasterChefa", w swoim ebooku podzielił się genialnymi przepisami na kanapki. Jeśli do tej pory wydawało wam się, że kanapki są nudne i niemodne, czas to zmienić! Propozycje Mateusza Zielonki wprawią was w osłupienie. Jest pysznie, zaskakująco i różnorodnie.

Smakowite kanapki z krewetkami, surówką Colesław i mangoSmakowite kanapki z krewetkami, surówką Colesław i mango
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • krewetki, świeże, szare – 400 g
  • majonez mango (własnej roboty)
  • kolendra – pęczek
  • szalotka – 1 mała
  • białko z 1 jajka
  • olej słonecznikowy, do smażenia
  • marchewka – 2 szt.
  • seler naciowy – 3 szt.
  • kalarepa – 1 szt.
  • biała kapusta – 200 g
  • czerwona kapusta – 200 g
  • jogurt grecki – 2 łyżki
  • limonka – 1 szt.
  • orzeszki ziemne
  • sos sriracha (zrobiony wcześniej)
  • bułeczki maślane – 4 szt.

Coleslaw:

  • Kapustę białą i czerwoną (po połowie) szatkujemy w drobne zapałeczki. Posypujemy sporą ilością soli, mieszamy i odstawiamy. Po 20 minutach dokładnie spłukujemy warzywa z nadmiaru soli.
  • Marchewkę kroimy na drobne zapałeczki, a seler naciowy w poprzek, na skośne podłużne paski. Przekładamy wszystko do miski z kapustą.
  • Kalarepę kroimy w zapałki podobnej wielkości, co marchewkę i dokładamy do reszty. Dodajemy drobno posiekaną kolendrę i szalotkę pokrojoną w drobną kostkę.
  • Dwie łyżki jogurtu greckiego mieszamy z czterema łyżkami majonezu z mango. Dodajemy sok z połowy limonki, pieprz i łyżkę oliwy z oliwek. Wrzucamy do warzyw i całość dokładnie mieszamy.

Krewetki:

  • Kupując krewetki, zawsze starajmy się wybierać te szare. Nie jest to odmiana, ich kolor wynika jedynie z różnicy w obróbce termicznej po wyłowieniu na kutrze. Szare krewetki mają więcej aromatu i smaku. Postawmy na trochę większą odmianę, na przykład krewetki tygrysie atlantyckie.
  • Obieramy krewetki z pancerzy i pozbywamy się wnętrzności ze środka. Do misy blendera wkładamy krewetki, posiekaną kolendrę, sól, pieprz, sok z limonki, łyżkę oliwy z oliwek, białko z jednego jajka i łyżkę domowego sosu sriracha. Całość blendujemy, niekoniecznie na gładką masę. Odstawiamy na kilka minut.
  • Masa krewetkowa jest dość luźna, więc łyżką wlewamy masę na patelnię, formując okrągłe kotleciki grubości około 1 cm. Posypujemy bułką tartą z wierzchu. Smażymy 2 minuty z każdej strony.

Układamy kanapkę:

  • Bułeczkę smarujemy sosem sriracha i majonezem mango. Na tak przygotowanym podłożu układamy krewetkowy kotlet.
  • Na wierzch kładziemy sałatkę coleslaw, kilka listków świeżej kolendry, prażone kruszone orzeszki ziemne i przykrywamy górną częścią bułeczki. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości