Trwa ładowanie...

Skordalia. Pyszne smarowidło rodem z Grecji

Świetnie komponuje się zarówno z grillowanym mięsem czy rybą, jak i smażonymi warzywami. Sprawdzi się jako dip lub pasta do pieczywa. Może być jedzona na ciepło i zimno, w każdej formie smakuje wyśmienicie. Skordalia ma jeszcze jedną zaletę – jej przygotowanie jest banalnie proste.

Skordalia. Pyszne smarowidło rodem z GrecjiŹródło: 123RF
d2brt7p
d2brt7p

Genezy tej potrawy należy szukać w głębokiej starożytności, gdy podstawą codziennego jadłospisu większości Greków były proste produkty zbożowe, przede wszystkim chleb oraz warzywa, zwłaszcza fasola, cebula i czosnek, na bazie którego przyrządzano potrawę zwaną skorothalmi, obecnie znaną jako skordalia.

Bez tego przysmaku do dziś trudno wyobrazić sobie prawdziwą grecką biesiadę, znajdziemy ją także w menu wielu restauracji w Atenach czy na Krecie. Może być spożywana jako pasta do pieczywa czy dip, świetnie pasuje również do pieczonej ryby, grillowanego mięsa (szczególnie jagnięciny) czy smażonych warzyw, np. marchewki, kabaczka lub bakłażana.

Siła czosnku

Receptur skordalii jest wiele, ale łączy je podstawowy składnik, czyli świeżo starty lub wyciśnięty czosnek. To bez wątpienia jeden z najzdrowszych darów natury, niezastąpiony dodatek do wielu potraw i znakomite lekarstwo, co zawdzięcza wyjątkowo silnemu stężeniu allicyny – siarkoorganicznego związku chemicznego, którego działanie antybiotyczne – jak wykazały badania naukowe – jest mocniejsze niż penicyliny czy tetracykliny. Czosnek nieprzypadkowo wykorzystywany jest w leczeniu bólu gardła, przeziębień, grypy, infekcji oskrzeli i płuc, a także przewodu pokarmowego. Wspomaga odbudowanie przyjaznej mikroflory po terapiach antybiotykowych.

Wystarczy kilka ząbków tej aromatycznej rośliny dodanych, żeby pobudzić pracę wytwarzanych w wątrobie enzymów, które oczyszczają organizm z toksyn. Czosnek świetnie potrafi poradzić sobie z upływającym czasem – to zasługa antyutleniaczy, które działają odmładzająco na nasz organizm.

d2brt7p

Powinien regularnie gościć w jadłospisie nadciśnieniowców, ponieważ zawiera związki skutecznie obniżające ciśnienie. Poza tym czosnek pobudza wydzielanie soków trawiennych i redukuje poziom "złego" cholesterolu, zapobiegając zawałom serca i wylewom. Od wieków uchodzi też za skuteczny afrodyzjak – allicyna znacząco poprawia krążenie krwi, a w efekcie także męską potencję, pozwalając przezwyciężyć m.in. problemy z erekcją.

Jak przyrządzić skordalię

Do przygotowania skordalii potrzebujemy główki świeżego czosnku, oczywiście polskiego, gdyż ten masowo sprowadzany z Chin jest nie tylko mniej wartościowy odżywczo (zawiera znacznie niższą dawkę allicyny), ale dodatkowo nafaszerowany szkodliwymi chemikaliami. Jak rozpoznać "podróbkę"? Chiński czosnek jest znacznie większy i śnieżnobiały, podczas gdy rodzimy ma zwykle mniejsze główki o różowym lub fioletowym odcieniu.

Gdy znajdziemy odpowiedni produkt, obieramy go i "gołe" ząbki zalewamy na kilka godzin 2-3 łyżkami octu winnego. Następnie moczymy w wodzie miąższ z 5-6 kromek czerstwego chleba, najlepiej pszennego, po czym odciskamy i dodajemy do miski z octem i przetartym lub drobno posiekanym czosnkiem. Blendujemy, dodając powoli 150 ml dobrej oliwy z oliwek, aż do uzyskania gładkiej masy. Doprawiamy solą. Jeśli potrawa jest zbyt gęsta, rozcieńczamy ją wodą.

To najbardziej podstawowa wersja skordalii. W wielu przepisach chleb bywa zastępowany ugotowanymi i przeciśniętymi przez praskę ziemniakami, migdałami, orzechami włoskimi lub pistacjowymi. Można też stosować kombinację tych składników. Do doprawienia przysmaku warto użyć soku z cytryny, pieprzu czy szczypty sproszkowanej papryczki chili. W niektórych rejonach Grecji jako zagęstnik stosuje się surowe jajko lub śmietanę. Na Korfu i innych Wyspach Jońskich zamiast octu dodaje się wywar rybny.

d2brt7p

Skordalię można podawać na gorąco lub po schłodzeniu w lodówce. Nadaje się jako dip do surowej marchewki, ogórka czy selera naciowego. Pasuje do pieczonych lub smażonych warzyw, zwłaszcza bakłażana, kabaczka, buraka i ziemniaka. Sprawdzi się jako smarowidło na chrupiącej bagietce i dodatek do obiadowego dania głównego, rybnego (np. dorsza w cieście)
albo mięsnego – świetnie komponuje się zarówno z krwistym befsztykiem, jak i swojską kiełbaską z ogniska.

Skordalia jest obowiązkowym składnikiem meze, czyli zestawu greckich przekąsek, obok oliwek, serów (szczególnie fety) i różnych owoców morza. Jednak warto ją spróbować także w prostszej, bardziej rodzimej odsłonie, jako dodatek do ugotowanego na twardo jajka, zamiast tradycyjnego majonezu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2brt7p
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2brt7p
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj