Sernik z białą czekoladą i sosem owocowym bez pieczenia
Pyszna propozycja na delikatny sernik bez pieczenia. Ten sos smakuje bajecznie!
Lekki, kremowy, przepyszny sernik z białą czekoladą, na spodzie z ciasteczek amarettini. Wierzch sernika przykrywa gęsty sos jagodowo-truskawkowy. Sernik rozpływa się w ustach i wspaniale łączy w sobie smak białej czekolady, migdałów i owoców. Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka", podpowiada, że do sosu można użyć dowolnych owoców jagodowych, a każda wersja będzie smaczna. To sernik bez pieczenia, bez dodatku żelatyny i usztywniaczy.
Składniki na spód:
200 g ciasteczek amarettini
100 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
Masa serowa:
350 g białej czekolady
130 g śmietany kremówki 36 proc.
600 g twarogu, zmielonego-kremowego jak na sernik
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
Sos owocowy: 150 g jagód (mrożone lub świeże)
150 g obranych truskawek (mrożonych lub świeżych)
2 łyżki cukru
2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
Dodatkowo:
wiórki z białej czekolady do posypania
Spód:
1. Ciasteczka rozgnieść na okruszki. Masło rozmieszać łyżką, dodać okruszki i dokładnie wymieszać (można rękoma). Ciasteczkową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie ją rozprowadzić (nie dociskać zbyt mocno).
2. Czekoladę roztopić na parze (w misce lub rondelku znajdującym się nad garnkiem z gotującą się wodą). Odstawić do ostygnięcia - czekolada ma mieć temperaturę pokojową, nie może być ciepła.
3. Śmietankę ubić na sztywno. Ser wymieszać mikserem z aromatem waniliowym.
4. Do czekolady dodać 1/3 ubitej śmietanki i energicznie wymieszać. Masa zacznie wyglądać jakby się zwarzyła (zrobi się bardzo gęsta), ale proszę się tym nie przejmować i dodać pozostałą śmietanę. Dokładnie, energicznie wymieszać na jednolitą masę (tak uzyskamy bardzo szybko ganache).
5. Do sera dodać masę czekoladową i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Gotową masę serową wyłożyć do tortownicy na spód z ciasteczek, wyrównać i wstawić sernik do lodówki na parę godziny (najlepiej na noc).
Sos owocowy:
6. Do rondelka z grubym dnem przełożyć owoce, dodać cukier i podgrzewać, aż owoce puszczą sok oraz zmiękną. Następnie zdjąć je z ognia i zmiksować na mus (uwaga: może pryskać, więc proszę rondelek trochę nakryć ręcznikiem papierowym).
7. Z powrotem postawić owoce na ogień, dodać mąkę kukurydzianą, dokładnie wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia do całkowitego ostygnięcia.
8. Sernik ostrożnie wyjąć z tortownicy. Na wierzch sernika wyłożyć sos owocowy. Brzegi posypać wiórkami białej czekolady. Sernik przechowywać w lodówce.
[
]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.
Sprawdź również: przepyszny jabłecznik z kokosem i bezą na kruchym cieście.