Sernik z białą czekoladą i sosem owocowym bez pieczenia

Pyszna propozycja na delikatny sernik bez pieczenia. Ten sos smakuje bajecznie!

Obraz
Źródło zdjęć: © www.malacukierenka.pl

Lekki, kremowy, przepyszny sernik z białą czekoladą, na spodzie z ciasteczek amarettini. Wierzch sernika przykrywa gęsty sos jagodowo-truskawkowy. Sernik rozpływa się w ustach i wspaniale łączy w sobie smak białej czekolady, migdałów i owoców. Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka", podpowiada, że do sosu można użyć dowolnych owoców jagodowych, a każda wersja będzie smaczna. To sernik bez pieczenia, bez dodatku żelatyny i usztywniaczy.

Składniki na spód:
200 g ciasteczek amarettini
100 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
Masa serowa:
350 g białej czekolady
130 g śmietany kremówki 36 proc.
600 g twarogu, zmielonego-kremowego jak na sernik
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
Sos owocowy: 150 g jagód (mrożone lub świeże)
150 g obranych truskawek (mrożonych lub świeżych)
2 łyżki cukru
2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
Dodatkowo:
wiórki z białej czekolady do posypania

Spód:

1. Ciasteczka rozgnieść na okruszki. Masło rozmieszać łyżką, dodać okruszki i dokładnie wymieszać (można rękoma). Ciasteczkową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie ją rozprowadzić (nie dociskać zbyt mocno).

2. Czekoladę roztopić na parze (w misce lub rondelku znajdującym się nad garnkiem z gotującą się wodą). Odstawić do ostygnięcia - czekolada ma mieć temperaturę pokojową, nie może być ciepła.

3. Śmietankę ubić na sztywno. Ser wymieszać mikserem z aromatem waniliowym.

4. Do czekolady dodać 1/3 ubitej śmietanki i energicznie wymieszać. Masa zacznie wyglądać jakby się zwarzyła (zrobi się bardzo gęsta), ale proszę się tym nie przejmować i dodać pozostałą śmietanę. Dokładnie, energicznie wymieszać na jednolitą masę (tak uzyskamy bardzo szybko ganache).

5. Do sera dodać masę czekoladową i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Gotową masę serową wyłożyć do tortownicy na spód z ciasteczek, wyrównać i wstawić sernik do lodówki na parę godziny (najlepiej na noc).
Sos owocowy:

6. Do rondelka z grubym dnem przełożyć owoce, dodać cukier i podgrzewać, aż owoce puszczą sok oraz zmiękną. Następnie zdjąć je z ognia i zmiksować na mus (uwaga: może pryskać, więc proszę rondelek trochę nakryć ręcznikiem papierowym).

7. Z powrotem postawić owoce na ogień, dodać mąkę kukurydzianą, dokładnie wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia do całkowitego ostygnięcia.

8. Sernik ostrożnie wyjąć z tortownicy. Na wierzch sernika wyłożyć sos owocowy. Brzegi posypać wiórkami białej czekolady. Sernik przechowywać w lodówce.
[

Obraz
© (Natalia Kudela, fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw