Sałatka z czerwonej papryki i pomidorów

To danie inspirowane marokańskimi sałatkami z duszonych warzyw ma piękny kolor i znakomicie smakuje. Moją własną fantazją jest dodanie gotowanej cytryny – ma niepowtarzalny, wyrazisty smak. Cytrynę (koniecznie niewoskowaną!) gotuj przez około 30 minut, aż stanie się bardzo miękka.

"Mediterranea. Kuchnia słońca""Mediterranea. Kuchnia słońca"
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 3 duże mięsiste czerwone papryki
  • 1⁄2 łyżki oliwy z oliwek
  • 300 gramów pomidorków koktajlowych
  • 3 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1⁄2 łyżeczki cukru
  • 3–4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • posiekane liście z kilku gałązek kolendry
  • sól
  • 1⁄2–1 świeża papryczka chili, pozbawiona pestek i posiekana, albo solidna szczypta mielonego chili (opcjonalnie)
  • 1 mała ugotowana cytryna (zobacz powyżej) lub 1⁄2 dużej (opcjonalnie)

Przepis

  • Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza lub 200 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia albo folią aluminiową. Papryki przekrój wzdłuż na połowy, usuń gniazda nasienne i nasiona, a następnie ułóż na blasze przeciętą stroną do dołu. Piecz przez 25–35 minut, aż staną się miękkie, a ich skórka zacznie pękać. Przełóż je do rondla i przykryj szczelnie pokrywką lub włóż do miski i nakryj talerzem. Odstaw na 10 minut, aż skórka będzie łatwo odchodzić. Gdy papryki przestygną obierz je i pokrój w paski.
  • Gdy warzywa się pieką rozgrzej na patelni oliwę. Wrzuć na nią pomidorki, a także chili, jeśli zamierzasz je dodać. Duś na małym ogniu przez około 10 minut, potrząsając co jakiś czas patelnią i przewracając pomidorki drewnianą szpatułką. Gdy będą miękkie przesuń je na bok patelni, na środek wrzuć czosnek i przesmaż mieszając aż lekko się zrumieni i uwolni aromat. Dodaj cukier, odrobinę soli do smaku i dokładnie wymieszaj.
  • Dorzuć paprykę. Jeśli chcesz użyć cytryny, pokrój ją na małe kawałki, usuń pestki i dodaj do pomidorów na patelni. Podgrzewaj, mieszając mniej więcej przez minutę na małym ogniu. Odstaw do przestygnięcie.
  • Podawaj w temperaturze pokojowej, skropione obficie oliwą z oliwek i oprószone kolendrą.
Wybrane dla Ciebie
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie