Trwa ładowanie...
ryż
18-06-2009 08:22

Ryż i szafran ratują wzrok!

Grupa naukowców w australijskiego uniwersytetu w Sydney i włoskiej Aquili ustaliła, że ryżowe dania z szafranem mogą zapobiegać osłabieniu a nawet utracie wzroku w starszym wieku.

Ryż i szafran ratują wzrok!Źródło: archiwum, fot: archiwum
d1l91os
d1l91os

*Grupa naukowców w australijskiego uniwersytetu w Sydney i włoskiej Aquili ustaliła, że ryżowe dania z szafranem mogą zapobiegać osłabieniu a nawet utracie wzroku w starszym wieku. *

Badacze ustalili, że szafran umacnia funkcje ochronne komórek ocznych. Zapobiega także atrofii mięśni oczu, co w wielu wypadkach prowadzi do osłabienia wzroku.

Szafran wytwarza się z kwiatów irysowych, znanych pod łacińską nazwą crocus. Wykorzystywany jest przez ludzi w pokarmach już od kilku tysięcy lat. Obecnie powszechnie stosowany jest w daniach, w których wykorzystywany jest ryż - risotto, pilawie, paeli.

Naukowcy australijscy i włoscy doszli do wniosku, że szafran zawiera proteiny, które są w stanie chronić wzrok. Obecnie starają się zrozumieć mechanizm ich działania. Uważają, że zawarte w szafranie aktywne substancje chemiczne mają unikalną właściwość - potrafią odmładzać komórki oczu.

(PAP)

Zobacz w innych serwisach:

d1l91os
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1l91os
Więcej tematów