Rosół z ryżem, czyli ryżanka. Zupa na chłodne dni
Rosół z ryżem to jedno z tych dań, które pamiętamy z dzieciństwa. Zupa jest smaczna i lekkostrawna. Aby wywar nie zmętniał, możemy ugotować ryż w osobnym garnku. Przepis z bloga "Di bloguje".
Diana Rusiłowicz
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Dodatkowo:
- około 100 g ryżu
Ponadto:
- natka pietruszki
- świeży koperek
Przepis
Ugotować wywar drobiowy z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i odrobiną soli. Następnie należy dodać pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, selera i pora). Cebulę opalić nad płomieniem, aż do przypalenia się skórki (dokładnie nie obierać). Ten prosty trik zapewni zupie złoty kolor oraz niepowtarzalny aromat. Około 15 minut przed końcem gotowania wrzucić opłukany ryż i pokrojoną na ćwiartki cebulę. Na koniec posypać solidną porcją posiekanej natki pietruszki i/lub koperku. Zupę doprawić do smaku.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl