Trwa ładowanie...

Risotto z kurczakiem i owocami morza

Eksperymenty w kuchni to dobra okazja do poznania nowych smaków. Autorka bloga "Dziękuje było pyszne" połączyła kurczaka z owocami morza, do tego dodała warzywa i okazało się, że wyszła całkiem niezła kombinacja.

Risotto z kurczakiem i owocami morzaŹródło: www.dziekujebylopyszne.pl
d3pegdn
d3pegdn

Eksperymenty w kuchni to dobra okazja do poznania nowych smaków. Autorka bloga "Dziękuje było pyszne" połączyła kurczaka z owocami morza, do tego dodała warzywa i okazało się, że wyszła całkiem niezła kombinacja. Risotto z kurczakiem i owocami morza nie jest zbytnio czasochłonne. Jeśli macie rosół z poprzedniego dnia idealnie nada się do wykorzystania do risotto. Bulion warto mrozić "na zapas". Do risotto z kurczakiem i owocami można dodać młodą cukinię, paprykę i pomidorki koktajlowe.

Składniki (2 osoby):

150 g piersi z kurczaka
100 g owoców morza (u mnie mieszanka kalmary, krewetki, ośmiorniczki)
pół małej cukinii
pół żółtej papryki
garść pomidorków koktajlowych
1 litr bulionu (u mnie mięsny jagnięco-drobiowy)
150 g ryżu do risotto (arborio)
sól, pieprz
oliwa z oliwek
ćwiartka cytryny
2 ząbki czosnku
kilka listków oregano

Sposób przyrządzenia:

Czosnek obieramy, kroimy w plasterki, dusimy na patelni na oliwie z oliwek. Dodajemy pokrojonego w małą kostkę kurczaka. Solimy, pieprzymy. Smażymy 2 minuty. Dodajemy zmrożone owoce morza, skrapiamy sokiem z cytryny, smażymy na dość dużym ogniu ciągle mieszając około 2 minuty. Dodajemy ryż, mieszamy całość i podsmażamy około minutę. Dolewamy po pół szklanki bulionu i cięgle mieszamy. W momencie, gdy bulion wsiąknie/odparuje dokładamy następną porcję bulionu. Po jednej porcji bulionu dodajemy cukinię i paprykę pokrojone w kostkę, a także pomidorki pokrojone na połówki. Bulion dodajemy ciągle mieszając, aż do uzyskania aksamitnej konsystencji ryżu - powinien być al dente w środku i miękki na zewnątrz, o nieco kremowej konsystencji. Powinno tak się stać po około 10-15 minutach. Danie wykładamy na talerz, zdobimy pomidorkami i listkami oregano. Koniecznie spróbujcie, bo risotto z kurczakiem i owocami morza to prawdziwe niebo w gębie.

d3pegdn
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3pegdn
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj