Risotto z kurczakiem i owocami morza

Eksperymenty w kuchni to dobra okazja do poznania nowych smaków. Autorka bloga "Dziękuje było pyszne" połączyła kurczaka z owocami morza, do tego dodała warzywa i okazało się, że wyszła całkiem niezła kombinacja.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.dziekujebylopyszne.pl

Eksperymenty w kuchni to dobra okazja do poznania nowych smaków. Autorka bloga "Dziękuje było pyszne" połączyła kurczaka z owocami morza, do tego dodała warzywa i okazało się, że wyszła całkiem niezła kombinacja. Risotto z kurczakiem i owocami morza nie jest zbytnio czasochłonne. Jeśli macie rosół z poprzedniego dnia idealnie nada się do wykorzystania do risotto. Bulion warto mrozić "na zapas". Do risotto z kurczakiem i owocami można dodać młodą cukinię, paprykę i pomidorki koktajlowe.

Składniki (2 osoby):

150 g piersi z kurczaka
100 g owoców morza (u mnie mieszanka kalmary, krewetki, ośmiorniczki)
pół małej cukinii
pół żółtej papryki
garść pomidorków koktajlowych
1 litr bulionu (u mnie mięsny jagnięco-drobiowy)
150 g ryżu do risotto (arborio)
sól, pieprz
oliwa z oliwek
ćwiartka cytryny
2 ząbki czosnku
kilka listków oregano

Sposób przyrządzenia:

Czosnek obieramy, kroimy w plasterki, dusimy na patelni na oliwie z oliwek. Dodajemy pokrojonego w małą kostkę kurczaka. Solimy, pieprzymy. Smażymy 2 minuty. Dodajemy zmrożone owoce morza, skrapiamy sokiem z cytryny, smażymy na dość dużym ogniu ciągle mieszając około 2 minuty. Dodajemy ryż, mieszamy całość i podsmażamy około minutę. Dolewamy po pół szklanki bulionu i cięgle mieszamy. W momencie, gdy bulion wsiąknie/odparuje dokładamy następną porcję bulionu. Po jednej porcji bulionu dodajemy cukinię i paprykę pokrojone w kostkę, a także pomidorki pokrojone na połówki. Bulion dodajemy ciągle mieszając, aż do uzyskania aksamitnej konsystencji ryżu - powinien być al dente w środku i miękki na zewnątrz, o nieco kremowej konsystencji. Powinno tak się stać po około 10-15 minutach. Danie wykładamy na talerz, zdobimy pomidorkami i listkami oregano. Koniecznie spróbujcie, bo risotto z kurczakiem i owocami morza to prawdziwe niebo w gębie.

ZOBACZ TAKŻE:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw