Pyszny podwieczorek. Słodkie kluseczki serowe
Prosty i pyszny pomysł na podwieczorek. Kluseczki twarogowe posmakują zarówno małym, jak i dużym łasuchom. Możecie je podać ze swoimi ulubionymi dodatkami.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Utrzeć żółtka z masłem (np. w malakserze). Stopniowo wkruszać ser i ucierać, aż masa będzie jednolita i rzadka (4 minuty).
- Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać masę serową, cukier puder oraz mannę i dobrze wymieszać. Odstawić na godzinę.
- Na wrzącą, lekko posoloną wodę kłaść łyżeczką zgrabne kluseczki (łyżeczkę za każdym razem wkładać do wrzątku).
- Po wypłynięciu zmniejszyć ogień i dogotować 3 minuty. Wyławiać łyżką durszlakową. Podawać polane stopionym masłem i posypane cukrem, albo sokiem owocowym lub z sosem czekoladowym.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl