Pumpkin spice - dyniowy syrop do kawy

Syrop dyniowy jest idealny jako dodatek do kawy lub do deserów, na przykład lodów czy też ciast. W waszej jesiennej spiżarni nie może go zabraknąć. Przepis przetestowała Małgorzata, autorka bloga "Daylicooking".

Pumpkin spice - dyniowy syrop do kawyPumpkin spice - dyniowy syrop do kawy
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 1 i 1/3 szklanki wody
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1/2 szklanki dyniowego puree
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/3 świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej

Przepis

  • Zagotuj w garnuszku wodę z cukrem. Dodaj resztę składników, wymieszaj i gotuj na minimalnym ogniu przez 5-7 minut. Powstanie dość gęsty syrop – niemal mus.
  • Należy go mieszać co jakiś czas, żeby nie pryskał ani nie przypalił się.
  • Po ugotowaniu możesz przetrzeć syrop przez gęste sitko, aby pozbyć się większych drobinek dyni.N ie jest to jednak konieczne.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja