Chleb piernikowy
Święta tuz tuż. Mam dla was przepis na chlebek piernikowy. Jest nieco mniej słodki od tradycyjnego piernika, ale mnie to nie przeszkadza. Chleb jest puszysty i wyrośnięty o mocnym korzennym aromacie.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Pieczywo
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Podgrzej miód i mleko. Gdy tylko zacznie się gotować, zdejmij z ognia. Połącz mąkę z migdałami, sodą, szczyptą soli, 1 łyżką mieszanki przypraw i skórką z cytryny i pomarańczy. Zrób dołek, wlej ciepłe mleko z miodem, wymieszaj, dodając na końcu jajko.
Przepis
Podgrzej piekarnik do 170 st. C. Nasmaruj masłem formę keksową o długości 40 cm, napełnij ją ciastem (powinno wypełnić formę do połowy). Piecz 35-40 minut. Ostudź, jedz dopiero na drugi dzień.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl