WAŻNE
TERAZ

Powrót "Lewego". Skład FC Barcelony na mecz z Celtą Vigo

Czy wszystkie grzyby z blaszkami są trujące? Istnieje kilka gatunków, na które warto zwrócić uwagę

Wydaje się nam, że blaszki występują tylko u trujących okazów. Faktycznie, tych jest najwięcej. Ale zapaleni grzybiarze wiedzą, że i jadalne grzyby je posiadają. Niektóre z nich są nam wszystkim bardzo dobrze znane.

Opieńki z garnku z wodąOpieńki z garnku z wodą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Sezon na grzyby trwa w najlepsze, a największą popularnością cieszą się borowiki, podgrzybki i maślaki. Do koszyków trafiają też kurki i kanie. Wiele grzybów jest pomijanych z obawy przed zatruciami. Na grzyby z blaszkami nawet nie patrzymy, bo przyjęło się, że są trujące. Zaskoczę cię, jeśli powiem, że nawet te, które wrzucasz do koszyka mają blaszki? Tak wyglądające jadalne grzyby nie są wyjątkiem. Na łące lub w lesie rośnie ich sporo.

Najczęściej mylone grzyby jadalne i trujące. Na to koniecznie zwróć uwagę

Te jadalne grzyby z blaszkami zna każdy z nas

Na pierwszy ogień idzie znana i uwielbiana... kurka. Ma charakterystyczny żółto-pomarańczowy kolor, pofałdowane blaszki i kapelusz. Świetnie sprawdza się jako składnik jajecznicy. Oprócz niej mamy pieczarkę łąkową z białym kapeluszem (młodsze mają różowy). Te są wręcz idealnym składnikiem do leczo lub sosu pieczarkowego. Uważaj jednak, bo wygląda jak muchomor jadowity.

Kolejnym grzybem, który zasługuje na uwagę jest czubajka kania. Od razu poznasz ją po bardzo dużym kapeluszu (ma nawet 30 cm średnicy), ruchomym pierścieniu i brązowych łuskach. Podsmaż ją na masełku i po prostu zjedz - jest wyborna. Młode sztuki są bardzo podobne do muchomora. Do tej "listy" zaliczają się też opieńka miodowa oraz mleczaj rydz.

  • Kurki
  • Czubajka kania
  • Pieczarka łąkowa
  • Opieńka miodowa
  • Mleczaj rydz
[1/5] Kurki Źródło zdjęć: Adobe |

Te grzyby jadalne zachwycają wyglądem

Co ciekawe, są jeszcze inne okazy, o których mało kto wie. Oko przyciąga ich wygląd - są kolorowe i mają ciekawe kształty. Na uwagę zasługuje na przykład lejkowiec dęty, który wygląda jak trąbka. Sprawia to, że ciężko pomylić go z innym grzybem. Laksówka ametystowa to malutki grzyb o fioletowej barwie, dlatego ma bardzo duże walory estetyczne. Te okazy zbieraj tylko w czystych miejscach. Ostatni przykład to gąsówka fioletowawa. Ma masywniejszy trzon niż poprzednik. Najlepiej smakuje usmażona.

  • Gąsówka fioletowawa
  • Laksówka ametystowa
  • Lejkowiec dęty
[1/3] Gąsówka fioletowawa Źródło zdjęć: Adobe |

Pamiętaj o najważniejsze zasadach bezpiecznego grzybobrania. Zbieraj wyłącznie te grzyby, które dobrze znasz, a najlepiej skonsultuj swoje zbiory z grzyboznawcą. Nie wyrywaj, nie niszcz grzybni oraz leśnej ściółki. Unikaj zbierania bardzo małych lub młodych grzybów, które trudno zidentyfikować. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skontaktuj się z najbliższą stacją sanitarno-epidemiologiczną. Pamiętaj, aby nie podawać grzybów małym dzieciom. Nie przyjmuj porad od przypadkowo spotkanych grzybiarzy i unikaj kupowania grzybów z nieznanego źródła. Co najważniejsze, nigdy nie próbuj identyfikować grzybów, smakując – to może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia.

Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza