Czy wszystkie grzyby z blaszkami są trujące? Istnieje kilka gatunków, na które warto zwrócić uwagę
Wydaje się nam, że blaszki występują tylko u trujących okazów. Faktycznie, tych jest najwięcej. Ale zapaleni grzybiarze wiedzą, że i jadalne grzyby je posiadają. Niektóre z nich są nam wszystkim bardzo dobrze znane.
Sezon na grzyby trwa w najlepsze, a największą popularnością cieszą się borowiki, podgrzybki i maślaki. Do koszyków trafiają też kurki i kanie. Wiele grzybów jest pomijanych z obawy przed zatruciami. Na grzyby z blaszkami nawet nie patrzymy, bo przyjęło się, że są trujące. Zaskoczę cię, jeśli powiem, że nawet te, które wrzucasz do koszyka mają blaszki? Tak wyglądające jadalne grzyby nie są wyjątkiem. Na łące lub w lesie rośnie ich sporo.
Najczęściej mylone grzyby jadalne i trujące. Na to koniecznie zwróć uwagę
Te jadalne grzyby z blaszkami zna każdy z nas
Na pierwszy ogień idzie znana i uwielbiana... kurka. Ma charakterystyczny żółto-pomarańczowy kolor, pofałdowane blaszki i kapelusz. Świetnie sprawdza się jako składnik jajecznicy. Oprócz niej mamy pieczarkę łąkową z białym kapeluszem (młodsze mają różowy). Te są wręcz idealnym składnikiem do leczo lub sosu pieczarkowego. Uważaj jednak, bo wygląda jak muchomor jadowity.
Kolejnym grzybem, który zasługuje na uwagę jest czubajka kania. Od razu poznasz ją po bardzo dużym kapeluszu (ma nawet 30 cm średnicy), ruchomym pierścieniu i brązowych łuskach. Podsmaż ją na masełku i po prostu zjedz - jest wyborna. Młode sztuki są bardzo podobne do muchomora. Do tej "listy" zaliczają się też opieńka miodowa oraz mleczaj rydz.
Te grzyby jadalne zachwycają wyglądem
Co ciekawe, są jeszcze inne okazy, o których mało kto wie. Oko przyciąga ich wygląd - są kolorowe i mają ciekawe kształty. Na uwagę zasługuje na przykład lejkowiec dęty, który wygląda jak trąbka. Sprawia to, że ciężko pomylić go z innym grzybem. Laksówka ametystowa to malutki grzyb o fioletowej barwie, dlatego ma bardzo duże walory estetyczne. Te okazy zbieraj tylko w czystych miejscach. Ostatni przykład to gąsówka fioletowawa. Ma masywniejszy trzon niż poprzednik. Najlepiej smakuje usmażona.
Pamiętaj o najważniejsze zasadach bezpiecznego grzybobrania. Zbieraj wyłącznie te grzyby, które dobrze znasz, a najlepiej skonsultuj swoje zbiory z grzyboznawcą. Nie wyrywaj, nie niszcz grzybni oraz leśnej ściółki. Unikaj zbierania bardzo małych lub młodych grzybów, które trudno zidentyfikować. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skontaktuj się z najbliższą stacją sanitarno-epidemiologiczną. Pamiętaj, aby nie podawać grzybów małym dzieciom. Nie przyjmuj porad od przypadkowo spotkanych grzybiarzy i unikaj kupowania grzybów z nieznanego źródła. Co najważniejsze, nigdy nie próbuj identyfikować grzybów, smakując – to może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia.