Przypalone potrawy. Kulinarne triki na uratowanie obiadu

Bywa, że coś przypali się w garnku. Powód? Nieuwaga, roztargnienie, za dużo mąki czy zbyt rzadkie doglądanie potrawy. Czasem jednak swąd spalenizny unoszący się w kuchni nie oznacza, że o obiedzie możemy zapomnieć.

Kucharz rozczarowany z powodu spalonej potrawyPrzypalone jedzenie. Kulinarne triki
Źródło zdjęć: © 123RF

Spalone potrawy – ratuj, co się da

Jeżeli gotujesz gulasz, bigos lub ryż czy kaszę i poczujesz spaleniznę, nie panikuj. Być może nie wszystko stracone. Przygotuj szybko drugi garnek i delikatnie przełóż potrawę do niego z pominięciem przypalonej warstwy na dnie garnka.

Pamiętaj, by nie mieszać jedzenia w garnku, gdy poczujesz swąd spalenizny, bo wtedy całe danie przejdzie gorzkim smakiem.

Przypalone jedzenie [Specjalista radzi]

Przypalony kawałek mięsa

Smażenie mięsa może przysporzyć trudności, zwłaszcza gdy za wszelką cenę chcesz uniknąć podania surowego na talerzu. Ta zbyteczna ostrożność powoduje, że zamiast rumianego steku, twoim oczom ukazuje się zbrązowiały kawałek.

Czasami wystarczy odkroić przypalony kawałek (i koniecznie sprawdzić, czy cała porcja nie jest gorzka) lub... zalać mięso na patelni bulionem, szklanką wina, piwa lub porto. Zagotować, wyłączyć gaz i dodać sowity kawałek zimnego masła. Mieszać, aż zgęstnieje.

Ta metoda sprawdzi się tylko w przypadku gdy mięso nie jest spalone, a trochę zbyt mocno przypieczone, by podać je w formie kotleta lub steku.

Spalona potrawa – przełam gorycz

Gdy przelanie zupy do innego garnka nie zda egzaminu, bo gorycz i spalenizna są wyczuwalne, możesz spróbować uratować smak, dodając do zupy połówkę surowej cebuli. Kilka minut gotowania jej w wywarze powinno wystarczyć, by zniwelować gorzki smak.

Inny sposób na spaleniznę w zupie to kromka chleba włożona do garnka. Po wyłączeniu palnika do zupy należy wrzucić całą kromkę lub samą skórkę z chleba i pozostawić w garnku na 15-20 minut. Po tym czasie sprawdź, czy udało się uratować potrawę.

Spalone placki na patelni
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca