Przypalone potrawy. Kulinarne triki na uratowanie obiadu

Bywa, że coś przypali się w garnku. Powód? Nieuwaga, roztargnienie, za dużo mąki czy zbyt rzadkie doglądanie potrawy. Czasem jednak swąd spalenizny unoszący się w kuchni nie oznacza, że o obiedzie możemy zapomnieć.

Kucharz rozczarowany z powodu spalonej potrawyPrzypalone jedzenie. Kulinarne triki
Źródło zdjęć: © 123RF

Spalone potrawy – ratuj, co się da

Jeżeli gotujesz gulasz, bigos lub ryż czy kaszę i poczujesz spaleniznę, nie panikuj. Być może nie wszystko stracone. Przygotuj szybko drugi garnek i delikatnie przełóż potrawę do niego z pominięciem przypalonej warstwy na dnie garnka.

Pamiętaj, by nie mieszać jedzenia w garnku, gdy poczujesz swąd spalenizny, bo wtedy całe danie przejdzie gorzkim smakiem.

Przypalone jedzenie [Specjalista radzi]

Przypalony kawałek mięsa

Smażenie mięsa może przysporzyć trudności, zwłaszcza gdy za wszelką cenę chcesz uniknąć podania surowego na talerzu. Ta zbyteczna ostrożność powoduje, że zamiast rumianego steku, twoim oczom ukazuje się zbrązowiały kawałek.

Czasami wystarczy odkroić przypalony kawałek (i koniecznie sprawdzić, czy cała porcja nie jest gorzka) lub... zalać mięso na patelni bulionem, szklanką wina, piwa lub porto. Zagotować, wyłączyć gaz i dodać sowity kawałek zimnego masła. Mieszać, aż zgęstnieje.

Ta metoda sprawdzi się tylko w przypadku gdy mięso nie jest spalone, a trochę zbyt mocno przypieczone, by podać je w formie kotleta lub steku.

Spalona potrawa – przełam gorycz

Gdy przelanie zupy do innego garnka nie zda egzaminu, bo gorycz i spalenizna są wyczuwalne, możesz spróbować uratować smak, dodając do zupy połówkę surowej cebuli. Kilka minut gotowania jej w wywarze powinno wystarczyć, by zniwelować gorzki smak.

Inny sposób na spaleniznę w zupie to kromka chleba włożona do garnka. Po wyłączeniu palnika do zupy należy wrzucić całą kromkę lub samą skórkę z chleba i pozostawić w garnku na 15-20 minut. Po tym czasie sprawdź, czy udało się uratować potrawę.

Spalone placki na patelni
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć