Trwa ładowanie...
spalenizna
07-11-2020 10:02

Przypalone potrawy. Kulinarne triki na uratowanie obiadu

Bywa, że coś przypali się w garnku. Powód? Nieuwaga, roztargnienie, za dużo mąki czy zbyt rzadkie doglądanie potrawy. Czasem jednak swąd spalenizny unoszący się w kuchni nie oznacza, że o obiedzie możemy zapomnieć.

Przypalone jedzenie. Kulinarne trikiPrzypalone jedzenie. Kulinarne trikiŹródło: 123RF
d1w96qe
d1w96qe

Spalone potrawy – ratuj, co się da

Jeżeli gotujesz gulasz, bigos lub ryż czy kaszę i poczujesz spaleniznę, nie panikuj. Być może nie wszystko stracone. Przygotuj szybko drugi garnek i delikatnie przełóż potrawę do niego z pominięciem przypalonej warstwy na dnie garnka.

Pamiętaj, by nie mieszać jedzenia w garnku, gdy poczujesz swąd spalenizny, bo wtedy całe danie przejdzie gorzkim smakiem.

Przypalone jedzenie [Specjalista radzi]

Przypalony kawałek mięsa

Smażenie mięsa może przysporzyć trudności, zwłaszcza gdy za wszelką cenę chcesz uniknąć podania surowego na talerzu. Ta zbyteczna ostrożność powoduje, że zamiast rumianego steku, twoim oczom ukazuje się zbrązowiały kawałek.

d1w96qe

Czasami wystarczy odkroić przypalony kawałek (i koniecznie sprawdzić, czy cała porcja nie jest gorzka) lub... zalać mięso na patelni bulionem, szklanką wina, piwa lub porto. Zagotować, wyłączyć gaz i dodać sowity kawałek zimnego masła. Mieszać, aż zgęstnieje.

Ta metoda sprawdzi się tylko w przypadku gdy mięso nie jest spalone, a trochę zbyt mocno przypieczone, by podać je w formie kotleta lub steku.

Spalona potrawa – przełam gorycz

Gdy przelanie zupy do innego garnka nie zda egzaminu, bo gorycz i spalenizna są wyczuwalne, możesz spróbować uratować smak, dodając do zupy połówkę surowej cebuli. Kilka minut gotowania jej w wywarze powinno wystarczyć, by zniwelować gorzki smak.

d1w96qe

Inny sposób na spaleniznę w zupie to kromka chleba włożona do garnka. Po wyłączeniu palnika do zupy należy wrzucić całą kromkę lub samą skórkę z chleba i pozostawić w garnku na 15-20 minut. Po tym czasie sprawdź, czy udało się uratować potrawę.

Spalone placki na patelni 123RF
Źródło: 123RF

Zobacz także:

d1w96qe
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1w96qe
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1w96qe
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj