WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Przypalone potrawy. Kulinarne triki na uratowanie obiadu

Bywa, że coś przypali się w garnku. Powód? Nieuwaga, roztargnienie, za dużo mąki czy zbyt rzadkie doglądanie potrawy. Czasem jednak swąd spalenizny unoszący się w kuchni nie oznacza, że o obiedzie możemy zapomnieć.

Kucharz rozczarowany z powodu spalonej potrawyPrzypalone jedzenie. Kulinarne triki
Źródło zdjęć: © 123RF

Spalone potrawy – ratuj, co się da

Jeżeli gotujesz gulasz, bigos lub ryż czy kaszę i poczujesz spaleniznę, nie panikuj. Być może nie wszystko stracone. Przygotuj szybko drugi garnek i delikatnie przełóż potrawę do niego z pominięciem przypalonej warstwy na dnie garnka.

Pamiętaj, by nie mieszać jedzenia w garnku, gdy poczujesz swąd spalenizny, bo wtedy całe danie przejdzie gorzkim smakiem.

Przypalone jedzenie [Specjalista radzi]

Przypalony kawałek mięsa

Smażenie mięsa może przysporzyć trudności, zwłaszcza gdy za wszelką cenę chcesz uniknąć podania surowego na talerzu. Ta zbyteczna ostrożność powoduje, że zamiast rumianego steku, twoim oczom ukazuje się zbrązowiały kawałek.

Czasami wystarczy odkroić przypalony kawałek (i koniecznie sprawdzić, czy cała porcja nie jest gorzka) lub... zalać mięso na patelni bulionem, szklanką wina, piwa lub porto. Zagotować, wyłączyć gaz i dodać sowity kawałek zimnego masła. Mieszać, aż zgęstnieje.

Ta metoda sprawdzi się tylko w przypadku gdy mięso nie jest spalone, a trochę zbyt mocno przypieczone, by podać je w formie kotleta lub steku.

Spalona potrawa – przełam gorycz

Gdy przelanie zupy do innego garnka nie zda egzaminu, bo gorycz i spalenizna są wyczuwalne, możesz spróbować uratować smak, dodając do zupy połówkę surowej cebuli. Kilka minut gotowania jej w wywarze powinno wystarczyć, by zniwelować gorzki smak.

Inny sposób na spaleniznę w zupie to kromka chleba włożona do garnka. Po wyłączeniu palnika do zupy należy wrzucić całą kromkę lub samą skórkę z chleba i pozostawić w garnku na 15-20 minut. Po tym czasie sprawdź, czy udało się uratować potrawę.

Spalone placki na patelni
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru