Trwa ładowanie...
obiad
06-11-2020 22:43

Co robić, gdy zabraknie składnika? Patent na braki w lodówce

Czytasz przepis i już wiesz, że musisz to ugotować. Najlepiej tu i teraz, bez zbędnych wypraw do sklepu. Prawie wszystko masz pod ręką. Właśnie – prawie wszystko. Czym zastąpić brakujący w daniu składnik? Zapamiętaj te triki.

Co zrobić, gdy zabraknie jednego składnika?Co zrobić, gdy zabraknie jednego składnika?Źródło: 123RF
d9ocecp
d9ocecp

Co zrobić, gdy zabraknie... mięsa

Oczywiście kuchnia polska mięsem stoi – statystyczny Polak lubi mieć sztukę mięsa na obiad, jednak czasem warto zrezygnować z tego składnika. Zwłaszcza, gdy nagle zabraknie go w lodówce.

Okazuje się, co pokazuje przykład kuchni indyjskiej, że mięso wcale nie jest trudne do zastąpienia. Oczywiście nic nie odda jego smaku, tekstury czy zapachu w stosunku 1:1, ale wartości odżywcze, w tym białko – owszem.

d9ocecp

Kotlety mielone – możesz zastąpić mięso ugotowaną do miękkości soczewicą, soją, czerwoną fasolą lub... czerstwym chlebem żytnim namoczonym w bulionie. Po zblendowaniu z garścią ziół i mieszanką przypraw przeznaczoną do mięs, panieruj w bułce tartej i smaż podobnie jak kotlety z mięsa.

Makaron z sosem bolognese – tutaj również mięso mielone zastąpisz strączkami – najlepsza będzie czerwona soczewica, ugotowany granulat sojowy lub... posiekane orzechy włoskie podsmażone na oliwie.

Kurczak z ryżem – rolę kurczaka w daniach jednogarnkowych (z ryżem, kaszą czy makaronem) może przejąć tofu, tempeh lub ser halloumi.

Wołowina – trudno ją zastąpić, ale jej zwarta, jędrna struktura może być imitowana przez boczniaka. Wystarczy podrzeć grzyby na paski, zamarynować w sosie sojowym i ostrych przyprawach, a potem usmażyć na dużym ogniu.

d9ocecp

Co zrobić, gdy zabraknie... warzywa

To zależy, jakiego warzywa ci zabrakło. Wiele dań smakuje świetnie, nawet gdy stały zestaw jarzyn wymieniamy na zupełnie inne składniki. Z warzywami tak jest – nieważne, jakie wykorzystamy, umiejętna obróbka sprawia, że wszystkie smakują świetnie.

Szpinak do sosu – na maśle możesz podsmażyć szczaw, liście jarmużu, a nawet lekką zwiędłą sałatę, liście buraka, rzodkiewki czy natkę marchwi. Po dodaniu do nich sera pleśniowego lub śmietany będą świetną bazą do makaronu.

Por – zastąpi go cebula, szalotka, a nawet większa ilość czosnku.

d9ocecp

Kapusta do colesława – ta surówka smakuje wybornie, nawet gdy brakuje nam białej kapusty. Do marchwi, jabłka i charakternego sosu dodaj kapustę pekińską, włoską, czerwoną, sałatę lodową lub nawet pak choy.

Kalafior – to warzywo kapustne o specyficznym zapachu nietrudno zastąpić – zwłaszcza w zupie. Możesz wykorzystać brokuł lub brukselkę.

Marchew – jej kolor oraz słodki smak bez trudu imitować będzie dynia albo batat.

Zamienniki krowiego mleka. Bezpieczne dla alergików

Co zrobić, gdy zabraknie... nabiału

Śmietana – do zagęszczania i zabielania zup wykorzystaj mieszaninę skrobi ziemniaczanej i wody, do sałaty – jogurtu, a do sosów – śmietanki kokosowej, czyli wierzchniej warstwy schłodzonego mleka kokosowego w puszce.

Ser żółty – nieodzowny w zapiekankach i pizzy, podkręca smak włoskich past. Jego charakterystyczny smak można zastąpić nieaktywnymi płatkami drożdżowymi. Warto zrobić zapas, bo płatki drożdżowe pełne są umami i służą także do zagęszczania potraw.

d9ocecp

Ser biały – zastąp tofu naturalnym. W przeciwieństwie do twarogu nie psuje się szybko – w lodówce może przeleżeć wiele tygodni dzięki próżniowemu opakowaniu, więc jest świetnym ratunkiem w awaryjnych sytuacjach.

Kefir/maślanka – racuchy, pancakes, ciasta – to one często wymagają tego fermentowanego napoju mlecznego, bo w połączeniu z sodą kefir lub maślanka sprawiają, że wypieki są puszyste. Możesz je zastąpić mlekiem zakwaszonym sokiem z cytryny lub nawet odrobiną octu.

Mleko – jeśli nie masz w lodówce napoju roślinnego (sojowego, owsianego, migdałowego itd.) w zastępstwie do krowiego mleka, ale masz jogurt lub śmietanę, to wystarczy rozcieńczyć je z wodą w proporcjach 1:1.

Co zrobić, gdy zabraknie... soli

Choć niektórzy nie wyobrażają sobie braku soli w kuchni, to bez niej można gotować smacznie – niestety do tego trzeba się przyzwyczaić. Potem okazuje się, że sól można zastąpić ziołami. Największy potencjał mają w tym wypadku: lubczyk, nać selera, tymianek, kminek, pieprz i cząber.

d9ocecp

Co zrobić, gdy zabraknie... ryżu

Ryż zawsze można zastąpić kaszą. Do niedawna królowało na stołach risotto przygotowywane z ryżu arborio. Dziś wiemy, że nasze rodzime kasze również sprawdzają się świetnie w daniach jednogarnkowych na wzór włoskiego dania z ryżu.

Smażenie i wolne gotowanie przerywane podlewaniem bulionu lubi zwłaszcza kasza gryczana i pęczak.

Co zrobić, gdy zabraknie... cukru

Jeśli cukru zabrakło ci do ciasta, to zastąp je dowolnym słodzidłem – miodu używamy tyle, ile cukru, syropu klonowego nieco więcej, jednocześnie nieznacznie zmniejszając ilość płynów w przepisie.

d9ocecp

Do ciast typu brownie i innych ciężkich, kleistych smakołyków możesz wykorzystać zamiast cukru dżem lub powidła, a nawet rozgniecione, dojrzałe banany.

W przepisach fit rolę cukru przejmują najczęściej suszone owoce – daktyle. Z powodzeniem jednak nadają się suszone śliwki, rodzynki lub żurawina.

Warzywa na drewnianej desce 123RF
Źródło: 123RF

Zobacz także:

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d9ocecp
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d9ocecp
Więcej tematów