Sos do domowej zapiekanki. Jeszcze smaczniejszy niż z budki

W chlebaku zalegają reszki czerstwego pieczywa? Nie wyrzucaj! Możesz przygotować przepyszne zapiekanki na podwieczorek lub kolację. Na wierzchu ułóż ulubione składniki. Na wierzch solidna porcja tartego sera i do piekarnika. Zwieńczeniem domowych zapiekanek będzie doskonały aromatyczny sos. Jak go zrobić?

Sos do domowej zapiekanki. Jeszcze smaczniejszy niż z budkiSos do domowej zapiekanki. Jeszcze smaczniejszy niż z budki
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 3 ząbki czosnku
  • duży kubek śmietany 18 proc.
  • 1 serek kanapkowy (np. "Bieluch")
  • majeranek
  • tymianek
  • cząber
  • oregano
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz

Przepis

  • Śmietanę dokładnie wymieszaj z serkiem.
  • Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
  • Składniki przełóż do miseczki, dodaj przyprawy, wymieszaj i odstaw do lodówki na ok. 2 godziny, by smaki się "przegryzły".
  • Gotowym sosem polej zapiekanki.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja