Dlaczego płaczemy przy krojeniu cebuli?
None
Cebula w kuchni
Niezbędna do sosów i sałatek, ale nie musi być jedynie dodatkiem. Cebula gra ważną rolę w polskich kuchniach, ale doceniano ją już całe wieki temu. Aleksander Wielki używał cebuli do karmienia żołnierzy, budząc w nich ducha walki, Egipcjanie używali jej jako środka antykoncepcyjnego, a w Indiach wierzono, że wywar z cebuli jest najlepszym afrodyzjakiem. Produkt ten nazywany jest największym wyciskaczem łez wśród warzyw - krojąc cebulę naprawdę trudno nie uronić łzy. Dlaczego tak się dzieje? Polecamy naszą galerię o właściwościach cebuli.
Największy wyciskacz łez wśród warzyw
To jedno z najstarszych warzyw na świecie - pierwsze wzmianki na temat cebul mają blisko 5 tysięcy lat. To wyjątkowo aromatyczny i wartościowy produkt. Ma jedynie 33 kcal, a w jej składzie znajdziemy cenne składniki mineralne (wapń, fosfor, żelazo i magnez). Cebula jest bardzo bogata w kwercetynę - (jest to flawonoid z kategorii przeciwutleniaczy eliminujących wolne rodniki w organizmie), a ponadto zawiera witaminy: A, B1, B2, czyli ryboflawinę, witaminę PP regulującą poziom cholesterolu we krwi i rozszerzającą naczynia krwionośne, a także witaminę C. Olejek eteryczny, nadający temu warzywu specyficzny zapach i smak, to dwusiarczek allilopropylowy.
Cebula w kuchni
Wyróżnić można dwa podstawowe rodzaje cebuli - łagodną i ostrą, a im mniejsza zawartość wody i cukru w cebuli, tym ostrzejszy jej smak. W polskich kuchniach najczęściej można spotkać cebulę żółtą. Coraz częściej jednak sięgamy po pochodzącą z Włoch lub Hiszpanii cebulę czerwoną i delikatną w smaku cebulę białą. W spożyciu tego produktu przodują Libańczycy (spożywają około 30 kg rocznie na osobę). Dla porównania w USA to średnio 6 kg na osobę rocznie. Cebulę można podać na wiele sposobów. Używamy jej zarówno surowej, jak i przesmażonej, karmelizowanej i gotowanej. Co ważne, w trakcie obróbki termicznej cebula nie traci zbyt wiele wartości odżywczych. Zanim jednak wyląduje na patelni, w zupie lub sałatce, trzeba ją pokroić i uronić kilka łez. Dlaczego płaczemy w trakcie jej siekania i czy można tego uniknąć?
Dlaczego płaczemy?
Krótko mówiąc odpowiada za to kwas siarkowy. Cebula po przekrojeniu zaczyna wydzielać lotny związek chemiczny o nazwie S-tlenek tiopropanalu. W zetknięciu z płynem łzowym z naszych oczu tworzy m.in. kwas siarkowy, czyli mocno drażniącą substancję. Nasz organizm próbuje ją rozcieńczyć, poprzez produkcję sporej liczby łez. Naukowcy próbują wyhodować genetycznie modyfikowaną cebulę, która byłaby niezdolna do produkcji tego związku chemicznego, ale nie ma pewności, czy to nie zmienia smaku i wartości odżywczych warzywa.
Krojenie cebuli
Najprostszą i dość skuteczną metodą jest zasłonięcie oczu np. poprzez założenie gogli lub okularków do pływania. Inni wierzą, że podczas krojenia cebuli nie zapłaczemy, jeśli będziemy żuć gumę lub trzymać w zębach zapałkę. My polecamy polanie przekrojonej cebuli letnią wodą, co zablokuje wydzielanie się gazu. Ostatecznie do drobnego siekania można wykorzystać także blender.
mp/WP Kuchnia