Przepis na wielkanocną babkę cytrynowo-pomarańczową Anny Lewandowskiej. Wystarczy 7 składników
Anna Lewandowska jest prawdziwym człowiekiem renesansu. Rządzi nie tylko na sali treningowej, ale także w kuchni. Słynna trenerka podzieliła się ze swoimi fanami przepisem na wielkanocną babkę cytrynowo-pomarańczową, która zagościła na jej stole.
Jak pisze Anna na swoim blogu, "na wielkanoc musi być babka". A jeśli jest robiona przez Lewandowską, to przy okazji będzie zdecydowanie zdrowsza, niż ta tradycyjna. W dodatku ma w sobie zaledwie 7 składników.
Żeby ją zrobić, musimy zaopatrzyć się w: 5 jajek, 200 ml masła klarowanego, ok. 250 g cukru kokosowego, 1 łyżeczkę bezglutenowego proszku do pieczenia, 2 szklanki mąki ziemniaczanej (lub skrobii kukurydzianej), sok z połówki cytryny oraz tartą skórkę z cytryny i pomarańczy.
Trwa ładowanie wpisu: instagram
Sposób przygotowania Anna opisała na swoim blogu "Healthy Plan By Ann".
"Jajka ubić w całości mikserem, później dodać cukier kokosowy i dalej ubijać aż masa będzie puszysta" - pisze trenerka. "Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Zetrzeć skórkę na tarce na małych oczkach. Dodać resztę składników i wszystko wymieszać. Piec około 1 godziny w 180 stopniach. Babkę można polać polewą czekoladową".
Smacznego!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl