Przepis na wielkanocną babkę cytrynowo-pomarańczową Anny Lewandowskiej. Wystarczy 7 składników

Anna Lewandowska jest prawdziwym człowiekiem renesansu. Rządzi nie tylko na sali treningowej, ale także w kuchni. Słynna trenerka podzieliła się ze swoimi fanami przepisem na wielkanocną babkę cytrynowo-pomarańczową, która zagościła na jej stole.

Anna przyznała, że uwielbia gotować dla Roberta
Źródło zdjęć: © ONS.pl | Paweł Kibitlewski
Agata Porażka

Jak pisze Anna na swoim blogu, "na wielkanoc musi być babka". A jeśli jest robiona przez Lewandowską, to przy okazji będzie zdecydowanie zdrowsza, niż ta tradycyjna. W dodatku ma w sobie zaledwie 7 składników.

Żeby ją zrobić, musimy zaopatrzyć się w: 5 jajek, 200 ml masła klarowanego, ok. 250 g cukru kokosowego, 1 łyżeczkę bezglutenowego proszku do pieczenia, 2 szklanki mąki ziemniaczanej (lub skrobii kukurydzianej), sok z połówki cytryny oraz tartą skórkę z cytryny i pomarańczy.

Sposób przygotowania Anna opisała na swoim blogu "Healthy Plan By Ann".

"Jajka ubić w całości mikserem, później dodać cukier kokosowy i dalej ubijać aż masa będzie puszysta" - pisze trenerka. "Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Zetrzeć skórkę na tarce na małych oczkach. Dodać resztę składników i wszystko wymieszać. Piec około 1 godziny w 180 stopniach. Babkę można polać polewą czekoladową".

Smacznego!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja