Trwa ładowanie...
d2u8w0l

Przepis na wegetariański pasztet wielkanocny

Przepis

Na Święta zawsze goszczę dwóch wegetarian, dlatego przygotowuję dodatkowe dania z myślą o nich, bo co oni mają zrobić, gdy na stole piętrzą się mięsiwa i pasztety z zająca? Po prostu zjeść pyszny pasztet sojowy ze śliwką!

2.3
(12 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 0,5 kg soi
  • 2 jajka
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 1-2 pietruszki
  • 20 dag suszonych śliwek
  • przyprawy (czomber, rozmaryn, gałka muszkatołowa, lubczyk, natka pietruszki, czosnek, sól, pieprz)
  • 2 łyżki oleju
Przepis
  • Soję należy moczyć przez min. 24 godz., a następnie ugotować do miękkości.
  • Marchewkę i pietruszkę ugotować w mundurkach, cebulę pokroić i podsmażyć.
  • Całość zmielić, połączyć z surowymi jajkami, dodać przyprawy, znowu wymieszać, na końcu dodać śliwki i delikatnie wymieszać.
  • Wyłożyć masę do podłużnej foremki. Piec w piekarniku w temperaturze 180-200 stopni przez około 40 minut.
  • Podawać na ciepło lub na zimno, pycha!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Przepis na wegetariański pasztet wielkanocny
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d2u8w0l

Podziel się opinią

1
Share
d2u8w0l
d2u8w0l
d2u8w0l
d2u8w0l
Więcej tematów
d2u8w0l