Przepis na wegetariański pasztet wielkanocny
Na Święta zawsze goszczę dwóch wegetarian, dlatego przygotowuję dodatkowe dania z myślą o nich, bo co oni mają zrobić, gdy na stole piętrzą się mięsiwa i pasztety z zająca? Po prostu zjeść pyszny pasztet sojowy ze śliwką!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
- 0,5 kg soi
- 2 jajka
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 1-2 pietruszki
- 20 dag suszonych śliwek
- przyprawy (czomber, rozmaryn, gałka muszkatołowa, lubczyk, natka pietruszki, czosnek, sól, pieprz)
- 2 łyżki oleju
- Soję należy moczyć przez min. 24 godz., a następnie ugotować do miękkości.
- Marchewkę i pietruszkę ugotować w mundurkach, cebulę pokroić i podsmażyć.
- Całość zmielić, połączyć z surowymi jajkami, dodać przyprawy, znowu wymieszać, na końcu dodać śliwki i delikatnie wymieszać.
- Wyłożyć masę do podłużnej foremki. Piec w piekarniku w temperaturze 180-200 stopni przez około 40 minut.
- Podawać na ciepło lub na zimno, pycha!
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze