Trwa ładowanie...
kanapki
05-11-2020 16:35

Propozycje na kolorowe śniadania dla dzieci

Kanapki to nieśmiertelny śniadaniowy hit, bo na kromkę chleba czy bułki można położyć niemal wszystko, co nam przyjdzie do głowy. A przede wszystkim – na pewno kanapki wiodą prym w kategorii najszybszych posiłków.

Kanapki dla dzieciKanapki dla dzieciŹródło: 123RF
d322i7d
d322i7d

Kanapki dla dzieci. Pieczywo

Małych smakoszy jednak niełatwo będzie zadowolić. Nie wystarczy kromka pszennego chleba posmarowana masłem ze smętnym plastrem żółtego sera. Dzieci także szybciej się nudzą – ukochana dziś bułka z ziarnami dyni jutro będzie tą znienawidzoną.

Zamiast tradycyjnego chleba pszennego wybierajmy chleby na zakwasach – żytnie, wieloziarniste, a nawet gryczane czy orkiszowe. Pamiętajmy, by dostosować rodzaj pieczywa do wieku dziecka – dla rocznego czy dwuletniego malucha pieczywo na zakwasie może być ciężkostrawne lub trudne do pogryzienia.

Z kolei dziecko w wieku szkolnym zdecydowanie powinno polubić bogate w błonnik i cenne wartości odżywcze chleby z ziarnami. Unikajmy więc bułek pszennych, zwłaszcza tych marketowych zawierających polepszacze smaku i substancje spulchniające.

d322i7d

Kanapki dla dzieci. Czym posmarować?

Najbardziej dzieci lubią masło, więc śmiało możemy użyć tego o minimalnej zawartości tłuszczu mlecznego 82 procent. Na pewno unikajmy miksów z roślinnymi tłuszczami utwardzonymi.

Alternatywą jednak może być masło orzechowe o wysokiej zawartości orzechów lub pasta warzywna. Jej wykonanie to zaledwie kilka chwil, a z powodzeniem zastąpi klasyczne smarowidło na chleb.

Zdrowe i smaczne są pasty z ugotowanych warzyw strączkowych – np. z czerwonej czy zielonej soczewicy. Po zblendowaniu z ulubionymi dodatkami dziecka (oliwki, suszone pomidory, kiszony ogórek) będą pysznie spajały kromki chleba.

d322i7d

Najbardziej popularną obecnie i, co ważne, bardzo zdrową pastą jest hummus. Niekoniecznie nasze dziecko może polubić go w tradycyjnej odsłonie, więc zamieńmy kumin i czosnek na takie zioła, jak szczypiorek czy koperek.

Smacznego na... odcinek 8: Muffinki z płynną czekoladą

Zdrowe dodatki do kanapek dla dzieci

Sercem kanapki jest ser – to wie każde dziecko. Wybierajmy pełnotłuste i pozbawione dodatków w postaci m.in. chlorku wapnia. A jeśli tylko nasze dziecko się zgodzi – zamieńmy ser żółty na twaróg. Może w postaci pasty z ziarnami słonecznika?

d322i7d

Nic nie stoi na przeszkodzie, by zmiksowany twaróg ułożyć na chlebie w towarzystwie dżemu lub pokrojonych na plastry owoców – bananów, truskawek, kiwi i innych.

Zamiast wędliny połóżmy na kanapki dla dzieci ugotowaną pierś z indyka, jajko gotowane, pieczonego łososia lub... tofu pokrojone w plastry. Z pewnością ten dodatek zaintryguje malucha.

Poza białkiem i tłuszczami na chlebie pamiętajmy o warzywach. W każdej ilości, jaką tylko pomieści kromka chleba i... brzuszek małego głodomora. Ogórki i pomidory to oczywistość, żeby nie powiedzieć banał, ale na pieczywo mogą trafić także: seler naciowy, kiszona marchew lub rzodkiew, ugotowany burak w plastrach, listki młodego szpinaku czy chrupiąca kalarepa.

d322i7d

Kanapki dla dzieci. Pasta z dyni i sezamu.

Jeśli dziecko nie przepada za warzywami, można je przemycić. Na przykład w postaci słodkiej pasty z sezonowej dyni z prażonymi ziarnami sezamu. Wystarczy upiec dynię w piekarniku, a gdy zmięknie obrać ze skóry i zmiksować na gładką pastę (będzie świetnym dodatkiem i zagęszczaczem do zup, sosów, placków oraz naleśników). Do pasty z dyni należy dodać odrobinę tahini i podprażonego sezamu. A gdy dodamy również pół łyżeczki miodu, będzie świetnym dodatkiem do kanapkowego twarożku.

Taką pastę można dowolnie modyfikować, ponieważ dynia ma lekko słodki, uniwersalny smak. Gdy wrzucimy do niej ugotowaną ciecierzycę i zmiksujemy na gładki krem, to będzie się świetnie komponować z czosnkiem lub natką pietruszki.

d322i7d

Purée z dyni możemy smarować kanapki dla najmłodszych dzieci – również niemowlakom delikatna słodycz tego warzywa powinna przypaść do gustu. Wówczas pamiętajmy, by unikać dodatku soli oraz cukru, a w zamian – dodajmy oliwy z oliwek i posmarujmy pastą bajgiel lub kromkę bułki wrocławskiej.

Pasta z marchewki na kanapce 123RF
Źródło: 123RF

Zobacz także:

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d322i7d
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d322i7d
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj