Trwa ładowanie...

Kwaśna śmietana. Czym jest i do czego ją użyć?

Zasadniczo w Polsce rozróżniamy dwa rodzaje śmietany – kwaśna śmietana oraz słodka, zwana śmietanką, wykorzystywana do deserów. Kwaśna jest efektem fermentacji odwirowanej z mleka śmietany. Ma charakterny kwaskowy smak i kremową konsystencję.

Kwaśna śmietana. Czym jest i do czego ją użyć?Kwaśna śmietana. Czym jest i do czego ją użyć?Źródło: 123RF
d2pdzpi
d2pdzpi

Kwaśna śmietana a zawartość tłuszczu

Do sałatek używamy 12-procentowej, do zup – koniecznie bardziej tłustej, 18-procentowej, a w sosach sprawdza się śmietana 22-procentowa. Kwaśna śmietana jednak może występować również w postaci z 9-procentową zawartością tłuszczu – tzw. jogurtowa albo sałatkowa.

Te bardziej tłuste śmietany, spotykane na sklepowych półkach (30 procent, 36 procent), to zazwyczaj śmietany słodkie, czyli zawierające cukier mleczny, nieukwaszone.

Kwaśna śmietana i jej potencjał

Śmietana wypiera w ostatnich latach jogurt naturalny lub grecki – ma niższą zawartość tłuszczu i chyba to jest główny powód, dla którego chętniej sięgamy po jogurt niż po śmietanę. Liczne przepisy kulinarne zawierają w sobie kwaśną śmietanę. W obawie przed zbędnymi kaloriami stronimy od kwaśnej śmietany, a przecież śmietana nie tylko jest na stałe wpisana w naszą tradycję, lecz po prostu niektóre dania nie mogą się bez niej obyć.

d2pdzpi

Dodatkowo zawiera dużą ilość białka, wapnia i fosforu oraz witaminy A i B2. A co najciekawsze – jej kaloryczność jest atutem, ponieważ ostatnie badania wskazują przewagę choćby tłustego nabiału nad węglowodanami. W praktyce oznacza to, że zastąpienie na talerzu porcji makaronu dwiema łyżkami kwaśnej śmietany zdecydowanie wyjdzie nam na zdrowie.

Smacznego na... Odc. 7: Naleśniki kakaowe

Kwaśna śmietana w zupach i sosach

Zupy z dodatkiem śmietany 18- czy 22-procentowej zyskują aksamitną konsystencję, a tłuszcz podbija smak wywaru. Zupę możemy podać w postaci klarownej z kleksem kwaśnej śmietany na talerzu lub dodać ją bezpośrednio do garnka z potrawą.

d2pdzpi

Na pewno zmieni to smak każdej zupy: złagodzi kwasowość ogórkowej, podbije smak barszczu ukraińskiego, jarzynowej czy nieśmiertelnego klasyka – zupy pomidorowej.

Również bogate sosy mięsne dobrze komponują się z kwaśną śmietaną, a i carbonara w wersji spolszczonej smakuje całkiem nieźle z dodatkiem śmietany.

Kwaśna śmietana w deserach

Tu również kwaśna śmietana się sprawdzi. Przede wszystkim pojawia się na naszych stołach w towarzystwie naleśników – podsmażone na maśle naleśniki z białym serem czy jabłkami i cynamonem najlepiej smakują nie ze słodką, a właśnie z kwaśną śmietaną.

d2pdzpi

Pozostając w temacie klasyków, także knedle ze śliwkami – ciężkie, mączne, wypełnione słodko-kwaśnymi węgierkami – będą wyborne ze śmietaną 18-procentową. I wreszcie nasz polski skarb – pierogi. Te na słodko: z truskawkami, jagodami, jabłkami czy po lubelsku z kaszą jaglaną i twarogiem podajemy obowiązkowo ze śmietaną kwaśną.

Ukwaszona śmietana zrównoważy smak słodkich ciast i deserów – spróbujmy zastąpić nią bitą śmietanę podaną do szarlotki. Crumble ze śliwkami czy gruszkami również będzie wyborne z dodatkiem schłodzonej kwaśnej śmietany, podobnie jak najwspanialszy sezonowy deser, czyli po prostu świeże truskawki podane ze śmietaną i cukrem.

Placki ziemniaczane ze śmietaną 123RF
Źródło: 123RF

Zobacz także:

d2pdzpi
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2pdzpi
Więcej tematów