Kwaśna śmietana. Czym jest i do czego ją użyć?

Zasadniczo w Polsce rozróżniamy dwa rodzaje śmietany – kwaśna śmietana oraz słodka, zwana śmietanką, wykorzystywana do deserów. Kwaśna jest efektem fermentacji odwirowanej z mleka śmietany. Ma charakterny kwaskowy smak i kremową konsystencję.

Kwaśna śmietanaKwaśna śmietana. Czym jest i do czego ją użyć?
Źródło zdjęć: © 123RF

Kwaśna śmietana a zawartość tłuszczu

Do sałatek używamy 12-procentowej, do zup – koniecznie bardziej tłustej, 18-procentowej, a w sosach sprawdza się śmietana 22-procentowa. Kwaśna śmietana jednak może występować również w postaci z 9-procentową zawartością tłuszczu – tzw. jogurtowa albo sałatkowa.

Te bardziej tłuste śmietany, spotykane na sklepowych półkach (30 procent, 36 procent), to zazwyczaj śmietany słodkie, czyli zawierające cukier mleczny, nieukwaszone.

Kwaśna śmietana i jej potencjał

Śmietana wypiera w ostatnich latach jogurt naturalny lub grecki – ma niższą zawartość tłuszczu i chyba to jest główny powód, dla którego chętniej sięgamy po jogurt niż po śmietanę. Liczne przepisy kulinarne zawierają w sobie kwaśną śmietanę. W obawie przed zbędnymi kaloriami stronimy od kwaśnej śmietany, a przecież śmietana nie tylko jest na stałe wpisana w naszą tradycję, lecz po prostu niektóre dania nie mogą się bez niej obyć.

Dodatkowo zawiera dużą ilość białka, wapnia i fosforu oraz witaminy A i B2. A co najciekawsze – jej kaloryczność jest atutem, ponieważ ostatnie badania wskazują przewagę choćby tłustego nabiału nad węglowodanami. W praktyce oznacza to, że zastąpienie na talerzu porcji makaronu dwiema łyżkami kwaśnej śmietany zdecydowanie wyjdzie nam na zdrowie.

Smacznego na... Odc. 7: Naleśniki kakaowe

Kwaśna śmietana w zupach i sosach

Zupy z dodatkiem śmietany 18- czy 22-procentowej zyskują aksamitną konsystencję, a tłuszcz podbija smak wywaru. Zupę możemy podać w postaci klarownej z kleksem kwaśnej śmietany na talerzu lub dodać ją bezpośrednio do garnka z potrawą.

Na pewno zmieni to smak każdej zupy: złagodzi kwasowość ogórkowej, podbije smak barszczu ukraińskiego, jarzynowej czy nieśmiertelnego klasyka – zupy pomidorowej.

Również bogate sosy mięsne dobrze komponują się z kwaśną śmietaną, a i carbonara w wersji spolszczonej smakuje całkiem nieźle z dodatkiem śmietany.

Kwaśna śmietana w deserach

Tu również kwaśna śmietana się sprawdzi. Przede wszystkim pojawia się na naszych stołach w towarzystwie naleśników – podsmażone na maśle naleśniki z białym serem czy jabłkami i cynamonem najlepiej smakują nie ze słodką, a właśnie z kwaśną śmietaną.

Pozostając w temacie klasyków, także knedle ze śliwkami – ciężkie, mączne, wypełnione słodko-kwaśnymi węgierkami – będą wyborne ze śmietaną 18-procentową. I wreszcie nasz polski skarb – pierogi. Te na słodko: z truskawkami, jagodami, jabłkami czy po lubelsku z kaszą jaglaną i twarogiem podajemy obowiązkowo ze śmietaną kwaśną.

Ukwaszona śmietana zrównoważy smak słodkich ciast i deserów – spróbujmy zastąpić nią bitą śmietanę podaną do szarlotki. Crumble ze śliwkami czy gruszkami również będzie wyborne z dodatkiem schłodzonej kwaśnej śmietany, podobnie jak najwspanialszy sezonowy deser, czyli po prostu świeże truskawki podane ze śmietaną i cukrem.

Placki ziemniaczane ze śmietaną
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć