Kwaśna śmietana. Czym jest i do czego ją użyć?

Zasadniczo w Polsce rozróżniamy dwa rodzaje śmietany – kwaśna śmietana oraz słodka, zwana śmietanką, wykorzystywana do deserów. Kwaśna jest efektem fermentacji odwirowanej z mleka śmietany. Ma charakterny kwaskowy smak i kremową konsystencję.

Kwaśna śmietanaKwaśna śmietana. Czym jest i do czego ją użyć?
Źródło zdjęć: © 123RF

Kwaśna śmietana a zawartość tłuszczu

Do sałatek używamy 12-procentowej, do zup – koniecznie bardziej tłustej, 18-procentowej, a w sosach sprawdza się śmietana 22-procentowa. Kwaśna śmietana jednak może występować również w postaci z 9-procentową zawartością tłuszczu – tzw. jogurtowa albo sałatkowa.

Te bardziej tłuste śmietany, spotykane na sklepowych półkach (30 procent, 36 procent), to zazwyczaj śmietany słodkie, czyli zawierające cukier mleczny, nieukwaszone.

Kwaśna śmietana i jej potencjał

Śmietana wypiera w ostatnich latach jogurt naturalny lub grecki – ma niższą zawartość tłuszczu i chyba to jest główny powód, dla którego chętniej sięgamy po jogurt niż po śmietanę. Liczne przepisy kulinarne zawierają w sobie kwaśną śmietanę. W obawie przed zbędnymi kaloriami stronimy od kwaśnej śmietany, a przecież śmietana nie tylko jest na stałe wpisana w naszą tradycję, lecz po prostu niektóre dania nie mogą się bez niej obyć.

Dodatkowo zawiera dużą ilość białka, wapnia i fosforu oraz witaminy A i B2. A co najciekawsze – jej kaloryczność jest atutem, ponieważ ostatnie badania wskazują przewagę choćby tłustego nabiału nad węglowodanami. W praktyce oznacza to, że zastąpienie na talerzu porcji makaronu dwiema łyżkami kwaśnej śmietany zdecydowanie wyjdzie nam na zdrowie.

Smacznego na... Odc. 7: Naleśniki kakaowe

Kwaśna śmietana w zupach i sosach

Zupy z dodatkiem śmietany 18- czy 22-procentowej zyskują aksamitną konsystencję, a tłuszcz podbija smak wywaru. Zupę możemy podać w postaci klarownej z kleksem kwaśnej śmietany na talerzu lub dodać ją bezpośrednio do garnka z potrawą.

Na pewno zmieni to smak każdej zupy: złagodzi kwasowość ogórkowej, podbije smak barszczu ukraińskiego, jarzynowej czy nieśmiertelnego klasyka – zupy pomidorowej.

Również bogate sosy mięsne dobrze komponują się z kwaśną śmietaną, a i carbonara w wersji spolszczonej smakuje całkiem nieźle z dodatkiem śmietany.

Kwaśna śmietana w deserach

Tu również kwaśna śmietana się sprawdzi. Przede wszystkim pojawia się na naszych stołach w towarzystwie naleśników – podsmażone na maśle naleśniki z białym serem czy jabłkami i cynamonem najlepiej smakują nie ze słodką, a właśnie z kwaśną śmietaną.

Pozostając w temacie klasyków, także knedle ze śliwkami – ciężkie, mączne, wypełnione słodko-kwaśnymi węgierkami – będą wyborne ze śmietaną 18-procentową. I wreszcie nasz polski skarb – pierogi. Te na słodko: z truskawkami, jagodami, jabłkami czy po lubelsku z kaszą jaglaną i twarogiem podajemy obowiązkowo ze śmietaną kwaśną.

Ukwaszona śmietana zrównoważy smak słodkich ciast i deserów – spróbujmy zastąpić nią bitą śmietanę podaną do szarlotki. Crumble ze śliwkami czy gruszkami również będzie wyborne z dodatkiem schłodzonej kwaśnej śmietany, podobnie jak najwspanialszy sezonowy deser, czyli po prostu świeże truskawki podane ze śmietaną i cukrem.

Placki ziemniaczane ze śmietaną
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀