Kwaśna śmietana. Czym jest i do czego ją użyć?

Zasadniczo w Polsce rozróżniamy dwa rodzaje śmietany – kwaśna śmietana oraz słodka, zwana śmietanką, wykorzystywana do deserów. Kwaśna jest efektem fermentacji odwirowanej z mleka śmietany. Ma charakterny kwaskowy smak i kremową konsystencję.

Kwaśna śmietanaKwaśna śmietana. Czym jest i do czego ją użyć?
Źródło zdjęć: © 123RF

Kwaśna śmietana a zawartość tłuszczu

Do sałatek używamy 12-procentowej, do zup – koniecznie bardziej tłustej, 18-procentowej, a w sosach sprawdza się śmietana 22-procentowa. Kwaśna śmietana jednak może występować również w postaci z 9-procentową zawartością tłuszczu – tzw. jogurtowa albo sałatkowa.

Te bardziej tłuste śmietany, spotykane na sklepowych półkach (30 procent, 36 procent), to zazwyczaj śmietany słodkie, czyli zawierające cukier mleczny, nieukwaszone.

Kwaśna śmietana i jej potencjał

Śmietana wypiera w ostatnich latach jogurt naturalny lub grecki – ma niższą zawartość tłuszczu i chyba to jest główny powód, dla którego chętniej sięgamy po jogurt niż po śmietanę. Liczne przepisy kulinarne zawierają w sobie kwaśną śmietanę. W obawie przed zbędnymi kaloriami stronimy od kwaśnej śmietany, a przecież śmietana nie tylko jest na stałe wpisana w naszą tradycję, lecz po prostu niektóre dania nie mogą się bez niej obyć.

Dodatkowo zawiera dużą ilość białka, wapnia i fosforu oraz witaminy A i B2. A co najciekawsze – jej kaloryczność jest atutem, ponieważ ostatnie badania wskazują przewagę choćby tłustego nabiału nad węglowodanami. W praktyce oznacza to, że zastąpienie na talerzu porcji makaronu dwiema łyżkami kwaśnej śmietany zdecydowanie wyjdzie nam na zdrowie.

Smacznego na... Odc. 7: Naleśniki kakaowe

Kwaśna śmietana w zupach i sosach

Zupy z dodatkiem śmietany 18- czy 22-procentowej zyskują aksamitną konsystencję, a tłuszcz podbija smak wywaru. Zupę możemy podać w postaci klarownej z kleksem kwaśnej śmietany na talerzu lub dodać ją bezpośrednio do garnka z potrawą.

Na pewno zmieni to smak każdej zupy: złagodzi kwasowość ogórkowej, podbije smak barszczu ukraińskiego, jarzynowej czy nieśmiertelnego klasyka – zupy pomidorowej.

Również bogate sosy mięsne dobrze komponują się z kwaśną śmietaną, a i carbonara w wersji spolszczonej smakuje całkiem nieźle z dodatkiem śmietany.

Kwaśna śmietana w deserach

Tu również kwaśna śmietana się sprawdzi. Przede wszystkim pojawia się na naszych stołach w towarzystwie naleśników – podsmażone na maśle naleśniki z białym serem czy jabłkami i cynamonem najlepiej smakują nie ze słodką, a właśnie z kwaśną śmietaną.

Pozostając w temacie klasyków, także knedle ze śliwkami – ciężkie, mączne, wypełnione słodko-kwaśnymi węgierkami – będą wyborne ze śmietaną 18-procentową. I wreszcie nasz polski skarb – pierogi. Te na słodko: z truskawkami, jagodami, jabłkami czy po lubelsku z kaszą jaglaną i twarogiem podajemy obowiązkowo ze śmietaną kwaśną.

Ukwaszona śmietana zrównoważy smak słodkich ciast i deserów – spróbujmy zastąpić nią bitą śmietanę podaną do szarlotki. Crumble ze śliwkami czy gruszkami również będzie wyborne z dodatkiem schłodzonej kwaśnej śmietany, podobnie jak najwspanialszy sezonowy deser, czyli po prostu świeże truskawki podane ze śmietaną i cukrem.

Placki ziemniaczane ze śmietaną
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie