Zapiekanka makaronowa na cztery sposoby. Świetny patent na jesienny obiad

Nie masz pomysłu na obiad, a lodówka świeci pustkami? Zrób zapiekankę makaronową. Możesz do niej wykorzystać te składniki, które akurat masz pod ręką - konserwowe lub świeże warzywa, kawałki wędliny czy kiełbasy, żółty ser. Mamy dla was cztery smakowite propozycje, na pewno znajdziecie wśród nich coś dla siebie.

Zapiekanka makaronowaZapiekanka makaronowa sprawdzi się, kiedy nie masz pomysłu na obiad
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Zapiekanka makaronowa z szynką

  • 200 g makaronu penne
  • 200 g szynki
  • ½ puszki kukurydzy
  • 4 łyżki tartego żółtego sera
  • papryka czerwona
  • 250 ml śmietany 30 proc.
  • sól, pieprz
  • masło
  • 2 łyżeczki ulubionych ziół (np. oregano, bazylia, czosnek granulowany, papryka słodka w proszku)

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj al dente. Pokrój szynkę i paprykę w kostkę szynkę, a kukurydzę odsącz z zalewy.
  2. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem.
  3. W dużej misce wymieszaj ze sobą ugotowany makaron, szynkę, kukurydzę, paprykę, połowę przygotowanej porcji tartego sera, śmietankę, zioła oraz sól i pieprz.
  4. Wszystko przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp resztą sera.
  5. Zapiekankę wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 20-25

Smacznego na... Odc. 7: Naleśniki kakaowe

Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem

Składniki:

  • 250 g makaronu typu kokardki
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • g startego sera żółtego
  • 2 czerwone cebule
  • 200 ml śmietany 18 proc.
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
  • oliwa
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu.
  2. Do odcedzonego makaronu dodaj tuńczyka, połowę sera oraz drobno posiekaną cebulę i natkę pietruszki.
  3. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jajko wymieszaj ze śmietaną, dodaj przecier pomidorowy i dopraw solą i pieprzem.
  4. Formę do zapiekanki posmaruj oliwą, wyłóż makaron i zalej sosem.
  5. Całość posyp startym serem i zapiekaj 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Zapiekanka
© 123RF

Zapiekanka makaronowa z brokułem

Składniki:

  • 250 g makaronu typu świderki
  • 1 świeży brokuł lub opakowanie mrożonych brokułów
  • 100 g mozzarelli
  • 200 g sera pleśniowego blue
  • 250 ml śmietanki 30 proc.
  • masło
  • pieprz, oregano, majeranek

Przygotowanie:

  1. Ugotuj brokuły w osolonej wodzie (3-5 minut). Ugotuj również makaron, według instrukcji na opakowaniu.
  2. Zetrzyj na grubej tarce sery, dodaj śmietanę, pieprz, majeranek i oregano.
  3. W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę makaronu i przykryj warstwą brokułów.
  4. Ułóż w ten sam sposób kolejną warstwę, nakryj naczynie pokrywką (lub folią aluminiową) i włóż do nagrzanego piekarnika (220 stopni) na 15 minut.
  5. Wyjmij zapiekankę, polej wcześniej przygotowanym wcześniej sosem śmietanowym i ponownie zapiekaj w piekarniku przez 30 minut.

Zobacz też:

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą

Składniki:

  • 200 g makaronu penne
  • 1/2 puszki groszku
  • 300 g kiełbasy śląskiej
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 150 g żółtego sera
  • olej do smażenia
  • sól, słodka mielona papryka

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj al dente.
  2. Cebulę i kiełbasę pokrój w kostkę, papryczkę chili drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, dopraw do smaku solą i słodką papryką - smaż wszystko na oleju około 10-15 minut.
  3. Następnie dodaj makaron i groszek. Dokładnie wymieszaj.
  4. Przełóż wszystko do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, posyp startym żółtym serem i zapiekaj przez około 30-40 minut w temperaturze około 180 st. C.

Wybrane dla Ciebie

Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać