Zapiekanka makaronowa na cztery sposoby. Świetny patent na jesienny obiad

Nie masz pomysłu na obiad, a lodówka świeci pustkami? Zrób zapiekankę makaronową. Możesz do niej wykorzystać te składniki, które akurat masz pod ręką - konserwowe lub świeże warzywa, kawałki wędliny czy kiełbasy, żółty ser. Mamy dla was cztery smakowite propozycje, na pewno znajdziecie wśród nich coś dla siebie.

Zapiekanka makaronowaZapiekanka makaronowa sprawdzi się, kiedy nie masz pomysłu na obiad
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Zapiekanka makaronowa z szynką

  • 200 g makaronu penne
  • 200 g szynki
  • ½ puszki kukurydzy
  • 4 łyżki tartego żółtego sera
  • papryka czerwona
  • 250 ml śmietany 30 proc.
  • sól, pieprz
  • masło
  • 2 łyżeczki ulubionych ziół (np. oregano, bazylia, czosnek granulowany, papryka słodka w proszku)

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj al dente. Pokrój szynkę i paprykę w kostkę szynkę, a kukurydzę odsącz z zalewy.
  2. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem.
  3. W dużej misce wymieszaj ze sobą ugotowany makaron, szynkę, kukurydzę, paprykę, połowę przygotowanej porcji tartego sera, śmietankę, zioła oraz sól i pieprz.
  4. Wszystko przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp resztą sera.
  5. Zapiekankę wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 20-25

Smacznego na... Odc. 7: Naleśniki kakaowe

Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem

Składniki:

  • 250 g makaronu typu kokardki
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • g startego sera żółtego
  • 2 czerwone cebule
  • 200 ml śmietany 18 proc.
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
  • oliwa
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu.
  2. Do odcedzonego makaronu dodaj tuńczyka, połowę sera oraz drobno posiekaną cebulę i natkę pietruszki.
  3. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jajko wymieszaj ze śmietaną, dodaj przecier pomidorowy i dopraw solą i pieprzem.
  4. Formę do zapiekanki posmaruj oliwą, wyłóż makaron i zalej sosem.
  5. Całość posyp startym serem i zapiekaj 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Zapiekanka
© 123RF

Zapiekanka makaronowa z brokułem

Składniki:

  • 250 g makaronu typu świderki
  • 1 świeży brokuł lub opakowanie mrożonych brokułów
  • 100 g mozzarelli
  • 200 g sera pleśniowego blue
  • 250 ml śmietanki 30 proc.
  • masło
  • pieprz, oregano, majeranek

Przygotowanie:

  1. Ugotuj brokuły w osolonej wodzie (3-5 minut). Ugotuj również makaron, według instrukcji na opakowaniu.
  2. Zetrzyj na grubej tarce sery, dodaj śmietanę, pieprz, majeranek i oregano.
  3. W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę makaronu i przykryj warstwą brokułów.
  4. Ułóż w ten sam sposób kolejną warstwę, nakryj naczynie pokrywką (lub folią aluminiową) i włóż do nagrzanego piekarnika (220 stopni) na 15 minut.
  5. Wyjmij zapiekankę, polej wcześniej przygotowanym wcześniej sosem śmietanowym i ponownie zapiekaj w piekarniku przez 30 minut.

Zobacz też:

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą

Składniki:

  • 200 g makaronu penne
  • 1/2 puszki groszku
  • 300 g kiełbasy śląskiej
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 150 g żółtego sera
  • olej do smażenia
  • sól, słodka mielona papryka

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj al dente.
  2. Cebulę i kiełbasę pokrój w kostkę, papryczkę chili drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, dopraw do smaku solą i słodką papryką - smaż wszystko na oleju około 10-15 minut.
  3. Następnie dodaj makaron i groszek. Dokładnie wymieszaj.
  4. Przełóż wszystko do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, posyp startym żółtym serem i zapiekaj przez około 30-40 minut w temperaturze około 180 st. C.

Wybrane dla Ciebie

Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg