Zapiekanka makaronowa na cztery sposoby. Świetny patent na jesienny obiad
Nie masz pomysłu na obiad, a lodówka świeci pustkami? Zrób zapiekankę makaronową. Możesz do niej wykorzystać te składniki, które akurat masz pod ręką - konserwowe lub świeże warzywa, kawałki wędliny czy kiełbasy, żółty ser. Mamy dla was cztery smakowite propozycje, na pewno znajdziecie wśród nich coś dla siebie.
Źródło zdjęć: © 123RF
Zapiekanka makaronowa z szynką
- 200 g makaronu penne
 - 200 g szynki
 - ½ puszki kukurydzy
 - 4 łyżki tartego żółtego sera
 - papryka czerwona
 - 250 ml śmietany 30 proc.
 - sól, pieprz
 - masło
 - 2 łyżeczki ulubionych ziół (np. oregano, bazylia, czosnek granulowany, papryka słodka w proszku)
 
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj al dente. Pokrój szynkę i paprykę w kostkę szynkę, a kukurydzę odsącz z zalewy.
 - Naczynie żaroodporne posmaruj masłem.
 - W dużej misce wymieszaj ze sobą ugotowany makaron, szynkę, kukurydzę, paprykę, połowę przygotowanej porcji tartego sera, śmietankę, zioła oraz sól i pieprz.
 - Wszystko przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp resztą sera.
 - Zapiekankę wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 20-25
 
Smacznego na... Odc. 7: Naleśniki kakaowe
Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem
Składniki:
- 250 g makaronu typu kokardki
 - 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
 - 200 g przecieru pomidorowego
 - g startego sera żółtego
 - 2 czerwone cebule
 - 200 ml śmietany 18 proc.
 - 1 jajko
 - 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
 - oliwa
 - sól i pieprz
 
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu.
 - Do odcedzonego makaronu dodaj tuńczyka, połowę sera oraz drobno posiekaną cebulę i natkę pietruszki.
 - Wszystko dokładnie wymieszaj. Jajko wymieszaj ze śmietaną, dodaj przecier pomidorowy i dopraw solą i pieprzem.
 - Formę do zapiekanki posmaruj oliwą, wyłóż makaron i zalej sosem.
 - Całość posyp startym serem i zapiekaj 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C.
 
Zapiekanka makaronowa z brokułem
Składniki:
- 250 g makaronu typu świderki
 - 1 świeży brokuł lub opakowanie mrożonych brokułów
 - 100 g mozzarelli
 - 200 g sera pleśniowego blue
 - 250 ml śmietanki 30 proc.
 - masło
 - pieprz, oregano, majeranek
 
Przygotowanie:
- Ugotuj brokuły w osolonej wodzie (3-5 minut). Ugotuj również makaron, według instrukcji na opakowaniu.
 - Zetrzyj na grubej tarce sery, dodaj śmietanę, pieprz, majeranek i oregano.
 - W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę makaronu i przykryj warstwą brokułów.
 - Ułóż w ten sam sposób kolejną warstwę, nakryj naczynie pokrywką (lub folią aluminiową) i włóż do nagrzanego piekarnika (220 stopni) na 15 minut.
 - Wyjmij zapiekankę, polej wcześniej przygotowanym wcześniej sosem śmietanowym i ponownie zapiekaj w piekarniku przez 30 minut.
 
Zobacz też:
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
Składniki:
- 200 g makaronu penne
 - 1/2 puszki groszku
 - 300 g kiełbasy śląskiej
 - 1 duża cebula
 - 2 ząbki czosnku
 - 1/2 papryczki chili
 - 150 g żółtego sera
 - olej do smażenia
 - sól, słodka mielona papryka
 
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj al dente.
 - Cebulę i kiełbasę pokrój w kostkę, papryczkę chili drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, dopraw do smaku solą i słodką papryką - smaż wszystko na oleju około 10-15 minut.
 - Następnie dodaj makaron i groszek. Dokładnie wymieszaj.
 - Przełóż wszystko do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, posyp startym żółtym serem i zapiekaj przez około 30-40 minut w temperaturze około 180 st. C.