Zapiekanka makaronowa na cztery sposoby. Świetny patent na jesienny obiad
Nie masz pomysłu na obiad, a lodówka świeci pustkami? Zrób zapiekankę makaronową. Możesz do niej wykorzystać te składniki, które akurat masz pod ręką - konserwowe lub świeże warzywa, kawałki wędliny czy kiełbasy, żółty ser. Mamy dla was cztery smakowite propozycje, na pewno znajdziecie wśród nich coś dla siebie.
Zapiekanka makaronowa z szynką
- 200 g makaronu penne
- 200 g szynki
- ½ puszki kukurydzy
- 4 łyżki tartego żółtego sera
- papryka czerwona
- 250 ml śmietany 30 proc.
- sól, pieprz
- masło
- 2 łyżeczki ulubionych ziół (np. oregano, bazylia, czosnek granulowany, papryka słodka w proszku)
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj al dente. Pokrój szynkę i paprykę w kostkę szynkę, a kukurydzę odsącz z zalewy.
- Naczynie żaroodporne posmaruj masłem.
- W dużej misce wymieszaj ze sobą ugotowany makaron, szynkę, kukurydzę, paprykę, połowę przygotowanej porcji tartego sera, śmietankę, zioła oraz sól i pieprz.
- Wszystko przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp resztą sera.
- Zapiekankę wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 20-25
Smacznego na... Odc. 7: Naleśniki kakaowe
Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem
Składniki:
- 250 g makaronu typu kokardki
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 200 g przecieru pomidorowego
- g startego sera żółtego
- 2 czerwone cebule
- 200 ml śmietany 18 proc.
- 1 jajko
- 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
- oliwa
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu.
- Do odcedzonego makaronu dodaj tuńczyka, połowę sera oraz drobno posiekaną cebulę i natkę pietruszki.
- Wszystko dokładnie wymieszaj. Jajko wymieszaj ze śmietaną, dodaj przecier pomidorowy i dopraw solą i pieprzem.
- Formę do zapiekanki posmaruj oliwą, wyłóż makaron i zalej sosem.
- Całość posyp startym serem i zapiekaj 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Zapiekanka makaronowa z brokułem
Składniki:
- 250 g makaronu typu świderki
- 1 świeży brokuł lub opakowanie mrożonych brokułów
- 100 g mozzarelli
- 200 g sera pleśniowego blue
- 250 ml śmietanki 30 proc.
- masło
- pieprz, oregano, majeranek
Przygotowanie:
- Ugotuj brokuły w osolonej wodzie (3-5 minut). Ugotuj również makaron, według instrukcji na opakowaniu.
- Zetrzyj na grubej tarce sery, dodaj śmietanę, pieprz, majeranek i oregano.
- W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę makaronu i przykryj warstwą brokułów.
- Ułóż w ten sam sposób kolejną warstwę, nakryj naczynie pokrywką (lub folią aluminiową) i włóż do nagrzanego piekarnika (220 stopni) na 15 minut.
- Wyjmij zapiekankę, polej wcześniej przygotowanym wcześniej sosem śmietanowym i ponownie zapiekaj w piekarniku przez 30 minut.
Zobacz też:
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
Składniki:
- 200 g makaronu penne
- 1/2 puszki groszku
- 300 g kiełbasy śląskiej
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chili
- 150 g żółtego sera
- olej do smażenia
- sól, słodka mielona papryka
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj al dente.
- Cebulę i kiełbasę pokrój w kostkę, papryczkę chili drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, dopraw do smaku solą i słodką papryką - smaż wszystko na oleju około 10-15 minut.
- Następnie dodaj makaron i groszek. Dokładnie wymieszaj.
- Przełóż wszystko do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, posyp startym żółtym serem i zapiekaj przez około 30-40 minut w temperaturze około 180 st. C.