Prawdziwy żurek wielkanocny. Wyjątkowa receptura Magdy Gessler
Żurek to tradycyjna zupa, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Jeśli dotychczas byliście wiernymi fanami barszczu białego, czas to zmienić. Wyjątkowa receptura od Magdy Gessler sprawi, że tej zupie nie oprze się nikt.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Okazja: |
na zakwas:
- 1 l wody
- 350 g mąki razowej
- przyprawy: 2 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego
dodatkowo: 4 jajka ugotowane na twardo
opcjonalnie: chrzan
- Na 3 dni przed gotowaniem żurku należy wykonać zakwas: do glinianego lub szklanego naczynia (słoja) wsypać mąkę i zalać ją gorącą wodą.
- Wymieszać dokładnie, by nie było grudek, a następnie dodać pokrojony czosnek i przyprawy. Nakryć lnianą ściereczką lub gazą. Odstawić w ciemne miejsce.
- Po upływie 3 dni zakwas przecedzić.
- Grzyby zalać niewielką ilością wody i odstawić (nawet na całą noc).
- W garnku zagotować wywar warzywny – najlepiej taki z dodatkiem marchwi, selera i pietruszki pokrojonych w słupki, ale może być też czysty bulion.
- Do bulionu wrzucić grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, oraz kiełbasę.
- Gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut, a następnie dodać zakwas na żur i pozostałe przyprawy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Gotować przez kolejne 10 minut, a po upływie tego czasu do miseczki wlać śmietanę i zahartować ją niewielką ilością gorącej zupy.
- Przelać do garnka – nie gotować.
- Zupę podawać z jajkiem przekrojonym na pół i kawałkiem kiełbasy.
- Można podać z łyżką chrzanu lub tłuczonymi ziemniakami czy chlebem. Świetnie smakuje także następnego dnia.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze