Trwa ładowanie...
d3a1l4q
02-04-2021 10:16

Prawdziwy żurek wielkanocny. Wyjątkowa receptura Magdy Gessler

Przepis

Żurek to tradycyjna zupa, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Jeśli dotychczas byliście wiernymi fanami barszczu białego, czas to zmienić. Wyjątkowa receptura od Magdy Gessler sprawi, że tej zupie nie oprze się nikt.

d3a1l4q
3.3
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki

na zakwas:

  • 1 l wody
  • 350 g mąki razowej
  • przyprawy: 2 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego

żurek:

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 300 g białej surowej białej kiełbasy
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 suszonych prawdziwków
  • 250 ml śmietany 18 procent
  • przyprawy: sól, pieprz, 2 kulki ziela angielskiego i 1 liść laurowy, majeranek

dodatkowo: 4 jajka ugotowane na twardo
opcjonalnie: chrzan

Przepis
  • Na 3 dni przed gotowaniem żurku należy wykonać zakwas: do glinianego lub szklanego naczynia (słoja) wsypać mąkę i zalać ją gorącą wodą.
  • Wymieszać dokładnie, by nie było grudek, a następnie dodać pokrojony czosnek i przyprawy. Nakryć lnianą ściereczką lub gazą. Odstawić w ciemne miejsce.
  • Po upływie 3 dni zakwas przecedzić.
  • Grzyby zalać niewielką ilością wody i odstawić (nawet na całą noc).
  • W garnku zagotować wywar warzywny – najlepiej taki z dodatkiem marchwi, selera i pietruszki pokrojonych w słupki, ale może być też czysty bulion.
  • Do bulionu wrzucić grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, oraz kiełbasę.
  • Gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut, a następnie dodać zakwas na żur i pozostałe przyprawy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
  • Gotować przez kolejne 10 minut, a po upływie tego czasu do miseczki wlać śmietanę i zahartować ją niewielką ilością gorącej zupy.
  • Przelać do garnka – nie gotować.
  • Zupę podawać z jajkiem przekrojonym na pół i kawałkiem kiełbasy.
  • Można podać z łyżką chrzanu lub tłuczonymi ziemniakami czy chlebem. Świetnie smakuje także następnego dnia.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Prawdziwy żurek wielkanocny. Wyjątkowa receptura Magdy Gessler
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Główne składniki

Podziel się opinią

3
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3a1l4q
d3a1l4q
d3a1l4q
d3a1l4q
Więcej tematów
d3a1l4q

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj