Prawdziwy żurek wielkanocny. Wyjątkowa receptura Magdy Gessler

Żurek to tradycyjna zupa, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Jeśli dotychczas byliście wiernymi fanami barszczu białego, czas to zmienić. Wyjątkowa receptura od Magdy Gessler sprawi, że tej zupie nie oprze się nikt.

Żurek wielkanocny według Magdy GesslerŻurek wielkanocny według Magdy Gessler
oprac. Karolina Rozmus

na zakwas:

  • 1 l wody
  • 350 g mąki razowej
  • przyprawy: 2 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego

żurek:

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 300 g białej surowej białej kiełbasy
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 suszonych prawdziwków
  • 250 ml śmietany 18 procent
  • przyprawy: sól, pieprz, 2 kulki ziela angielskiego i 1 liść laurowy, majeranek

Składniki

dodatkowo: 4 jajka ugotowane na twardo
opcjonalnie: chrzan

Przepis

  • Na 3 dni przed gotowaniem żurku należy wykonać zakwas: do glinianego lub szklanego naczynia (słoja) wsypać mąkę i zalać ją gorącą wodą.
  • Wymieszać dokładnie, by nie było grudek, a następnie dodać pokrojony czosnek i przyprawy. Nakryć lnianą ściereczką lub gazą. Odstawić w ciemne miejsce.
  • Po upływie 3 dni zakwas przecedzić.
  • Grzyby zalać niewielką ilością wody i odstawić (nawet na całą noc).
  • W garnku zagotować wywar warzywny – najlepiej taki z dodatkiem marchwi, selera i pietruszki pokrojonych w słupki, ale może być też czysty bulion.
  • Do bulionu wrzucić grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, oraz kiełbasę.
  • Gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut, a następnie dodać zakwas na żur i pozostałe przyprawy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
  • Gotować przez kolejne 10 minut, a po upływie tego czasu do miseczki wlać śmietanę i zahartować ją niewielką ilością gorącej zupy.
  • Przelać do garnka – nie gotować.
  • Zupę podawać z jajkiem przekrojonym na pół i kawałkiem kiełbasy.
  • Można podać z łyżką chrzanu lub tłuczonymi ziemniakami czy chlebem. Świetnie smakuje także następnego dnia.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia