Trwa ładowanie...

Potrawy z herbatą w roli głównej: babeczki bakaliowe i pierś marynowana w herbacie

Herbata nie jest tylko aromatycznym naparem, którą popijamy zazwyczaj do śniadania. Napar czy herbaciane fusy mogą być podstawą wielu potraw. Anna Starmach przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy na bazie herbaty. Jurorka Masterchef przygotowała bakaliowe ciasta z herbata, łososia w bulionie z zielonej herbaty, pierś z kurczaka marynowana w herbacie oraz mus z zielonej herbaty z pomarańczą. Babeczki bakaliowe z herbatą będą świetną alternatywą dla tradycyjnych ciast. Restauratorka zdradziła, że dopiero drugie zalanie wrzątkiem herbaty wydobędzie z niej aromat.

d3zrlz5
d3zrlz5

Herbata nie jest tylko aromatycznym naparem, którą popijamy zazwyczaj do śniadania. Okazuje się, że napar czy herbaciane fusy mogą być podstawą wielu potraw. Anna Starmach w kuchni "Dzień Dobry TVN" przygotowała bakaliowe babeczki z herbatą, łososia w bulionie z zielonej herbaty, pierś z kurczaka marynowana w herbacie oraz mus z zielonej herbaty z pomarańczą. Babeczki bakaliowe z aromatem herbacianym są świetną alternatywą dla tradycyjnych muffinek. Restauratorka zdradziła, że dopiero drugie zaparzenie herbaty wydobędzie z niej aromat.

Składniki:

150g masła
3 jajka
300g mąki
150g ciemnego cukru
150g rodzynek
100g suszonych moreli
70g suszonej żurawiny
70g suszonych daktyli
70 suszonych fig
70g orzechów włoskich
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20g czarnej herbaty
Szczypta: kardamonu, mielonego imbiru oraz cynamonu

Przygotowanie:

Bakalie pokrój w drobną kostkę i zaparz herbatę w szklance wody. Następnie namocz bakalie w herbacie i odstaw do ostudzenia. Masło utrzyj z cukrem, dodaj jajka, stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Masę wymieszaj z bakaliami, przełóż do foremek. Piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

d3zrlz5
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3zrlz5
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj