Trwa ładowanie...

Potrawy z herbatą w roli głównej: babeczki bakaliowe i pierś marynowana w herbacie

Herbata nie jest tylko aromatycznym naparem, którą popijamy zazwyczaj do śniadania. Napar czy herbaciane fusy mogą być podstawą wielu potraw. Anna Starmach przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy na bazie herbaty. Jurorka Masterchef przygotowała bakaliowe ciasta z herbata, łososia w bulionie z zielonej herbaty, pierś z kurczaka marynowana w herbacie oraz mus z zielonej herbaty z pomarańczą. Babeczki bakaliowe z herbatą będą świetną alternatywą dla tradycyjnych ciast. Restauratorka zdradziła, że dopiero drugie zalanie wrzątkiem herbaty wydobędzie z niej aromat.

d1cgmyx
d1cgmyx

Herbata nie jest tylko aromatycznym naparem, którą popijamy zazwyczaj do śniadania. Okazuje się, że napar czy herbaciane fusy mogą być podstawą wielu potraw. Anna Starmach w kuchni "Dzień Dobry TVN" przygotowała bakaliowe babeczki z herbatą, łososia w bulionie z zielonej herbaty, pierś z kurczaka marynowana w herbacie oraz mus z zielonej herbaty z pomarańczą. Babeczki bakaliowe z aromatem herbacianym są świetną alternatywą dla tradycyjnych muffinek. Restauratorka zdradziła, że dopiero drugie zaparzenie herbaty wydobędzie z niej aromat.

Składniki:

150g masła
3 jajka
300g mąki
150g ciemnego cukru
150g rodzynek
100g suszonych moreli
70g suszonej żurawiny
70g suszonych daktyli
70 suszonych fig
70g orzechów włoskich
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20g czarnej herbaty
Szczypta: kardamonu, mielonego imbiru oraz cynamonu

Przygotowanie:

Bakalie pokrój w drobną kostkę i zaparz herbatę w szklance wody. Następnie namocz bakalie w herbacie i odstaw do ostudzenia. Masło utrzyj z cukrem, dodaj jajka, stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Masę wymieszaj z bakaliami, przełóż do foremek. Piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

d1cgmyx
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1cgmyx
Więcej tematów