Potrawy wielkanocne. Co podać na wielkanocnym stole? Lista tradycyjnych świątecznych potraw
Choć na Wielkanoc serwuje się tradycyjne potrawy wielkanocne, to jednak corocznie zdarzają się dylematy z związane z ich wyborem. Na szczęście podczas tych Świąt, nie trzeba przygotowywać aż 12 potraw, jak ma to miejsce podczas Wigilii – czasami wystarczy naprawdę kilka dań. Jakie potrawy wielkanocne wziąć pod uwagę?
Tradycyjne potrawy wielkanocne
Jak nakazuje tradycja, nadejście Wielkanocy wymaga podania potraw świątecznych, które są charakterystyczne dla tego wyjątkowego okresu w ciągu roku. Święta Wielkiej Nocy występują po poście, dlatego też potrawy wielkanocne zjadane są z prawdziwym smakiem oraz apetytem. Można podawać domowej roboty mięsne wyroby, bez których nie wyobrażamy sobie niektórych dań. Oczywiście poza jajkiem i smacznymi wypiekami, istnieją również inne potrawy wielkanocne, których nie może zabraknąć na świątecznym stole.
Potrawy wielkanocne - lista
- biała kiełbasa;
- żurek (ewentualnie zupa chrzanowa lub barszcz biały);
- jajka na różne sposoby;
- chleb ze święconki;
- domowej roboty schab lub szynka;
- pasztet;
- drobiowe roladki z jajkiem;
- mięso w galarecie.
Zobacz także: Wielkanoc. Jak bezpiecznie przechowywać żywność, która zostanie nam po świętach
Menu wielkanocne. Słodkie wielkanocne potrawy
Wielkanoc bez świątecznych wypieków dla niektórych jest nie do wyobrażenia. W końcu desery i ciasta to słodkie urozmaicenie pośród wielkanocnych dań. W rodzinnym gronie, przy uroczyście zastawionym stole, słodkie potrawy zdecydowanie lepiej smakują. Co w takim razie upiec na Wielkanoc?
Wypieki wielkanocne:
- tradycyjna babka wielkanocna (drożdżowa albo piaskowa – w zależności od upodobań);
- keks z bakaliami;
- wieniec drożdżowy;
- mazurek (najlepiej udekorowany kajmakiem lub czekoladą);
- sernik;
- makowiec;
- pascha;
- miodownik.
Nie musisz szykować wszystkich wymienionych ciast wielkanocnych, wystarczą 2-3 warianty, aby cała rodzina zdołała zjeść przygotowane desery.
Potrawy wielkanocne z jajkiem w tle
Różne oblicza jajek wielkanocnych są symbolem wielkanocnych potraw. Jajko oznacza nowe życie, dlatego też pojawia się w święconce, ale także pojawia się w wielu formach na świątecznym stole. Tak naprawdę jajka wielkanocne można podawać na mnóstwo sposobów, lecz doskonałym pomysłem jest zaserwowanie rodzinie przynajmniej 3 wersji jajek.
Sposoby przyrządzania jajek wielkanocnych:
- jajka faszerowane (z pieczarkami, z pietruszką, ziołami);
- pasta jajeczna z łososiem;
- kotlety z jajkiem;
- sałatka z tuńczykiem oraz jajkiem;
- jajka z chrzanem i majonezem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl