Potrawy wielkanocne. Co podać na wielkanocnym stole? Lista tradycyjnych świątecznych potraw

Choć na Wielkanoc serwuje się tradycyjne potrawy wielkanocne, to jednak corocznie zdarzają się dylematy z związane z ich wyborem. Na szczęście podczas tych Świąt, nie trzeba przygotowywać aż 12 potraw, jak ma to miejsce podczas Wigilii – czasami wystarczy naprawdę kilka dań. Jakie potrawy wielkanocne wziąć pod uwagę?

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek i kiełbasy
Źródło zdjęć: © iStock.com

Tradycyjne potrawy wielkanocne

Jak nakazuje tradycja, nadejście Wielkanocy wymaga podania potraw świątecznych, które są charakterystyczne dla tego wyjątkowego okresu w ciągu roku. Święta Wielkiej Nocy występują po poście, dlatego też potrawy wielkanocne zjadane są z prawdziwym smakiem oraz apetytem. Można podawać domowej roboty mięsne wyroby, bez których nie wyobrażamy sobie niektórych dań. Oczywiście poza jajkiem i smacznymi wypiekami, istnieją również inne potrawy wielkanocne, których nie może zabraknąć na świątecznym stole.

Potrawy wielkanocne - lista

  • biała kiełbasa;
  • żurek (ewentualnie zupa chrzanowa lub barszcz biały);
  • jajka na różne sposoby;
  • chleb ze święconki;
  • domowej roboty schab lub szynka;
  • pasztet;
  • drobiowe roladki z jajkiem;
  • mięso w galarecie.

Zobacz także: Wielkanoc. Jak bezpiecznie przechowywać żywność, która zostanie nam po świętach

Menu wielkanocne. Słodkie wielkanocne potrawy

Wielkanoc bez świątecznych wypieków dla niektórych jest nie do wyobrażenia. W końcu desery i ciasta to słodkie urozmaicenie pośród wielkanocnych dań. W rodzinnym gronie, przy uroczyście zastawionym stole, słodkie potrawy zdecydowanie lepiej smakują. Co w takim razie upiec na Wielkanoc?

Wypieki wielkanocne:

  • tradycyjna babka wielkanocna (drożdżowa albo piaskowa – w zależności od upodobań);
  • keks z bakaliami;
  • wieniec drożdżowy;
  • mazurek (najlepiej udekorowany kajmakiem lub czekoladą);
  • sernik;
  • makowiec;
  • pascha;
  • miodownik.

Nie musisz szykować wszystkich wymienionych ciast wielkanocnych, wystarczą 2-3 warianty, aby cała rodzina zdołała zjeść przygotowane desery.

Potrawy wielkanocne z jajkiem w tle

Różne oblicza jajek wielkanocnych są symbolem wielkanocnych potraw. Jajko oznacza nowe życie, dlatego też pojawia się w święconce, ale także pojawia się w wielu formach na świątecznym stole. Tak naprawdę jajka wielkanocne można podawać na mnóstwo sposobów, lecz doskonałym pomysłem jest zaserwowanie rodzinie przynajmniej 3 wersji jajek.

Sposoby przyrządzania jajek wielkanocnych:

  • jajka faszerowane (z pieczarkami, z pietruszką, ziołami);
  • pasta jajeczna z łososiem;
  • kotlety z jajkiem;
  • sałatka z tuńczykiem oraz jajkiem;
  • jajka z chrzanem i majonezem.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości