Trwa ładowanie...
d3i0gsc

Potrawy wielkanocne. Co podać na wielkanocnym stole? Lista tradycyjnych świątecznych potraw

Choć na Wielkanoc serwuje się tradycyjne potrawy wielkanocne, to jednak corocznie zdarzają się dylematy z związane z ich wyborem. Na szczęście podczas tych Świąt, nie trzeba przygotowywać aż 12 potraw, jak ma to miejsce podczas Wigilii – czasami wystarczy naprawdę kilka dań. Jakie potrawy wielkanocne wziąć pod uwagę?
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek i kiełbady.
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek i kiełbady. (iStock.com)
d3i0gsc

Tradycyjne potrawy wielkanocne

Jak nakazuje tradycja, nadejście Wielkanocy wymaga podania potraw świątecznych, które są charakterystyczne dla tego wyjątkowego okresu w ciągu roku. Święta Wielkiej Nocy występują po poście, dlatego też potrawy wielkanocne zjadane są z prawdziwym smakiem oraz apetytem. Można podawać domowej roboty mięsne wyroby, bez których nie wyobrażamy sobie niektórych dań. Oczywiście poza jajkiem i smacznymi wypiekami, istnieją również inne potrawy wielkanocne, których nie może zabraknąć na świątecznym stole.

Lista potraw wielkanocnych:

  • biała kiełbasa;
  • żurek (ewentualnie zupa chrzanowa lub barszcz biały);
  • jajka na różne sposoby;
  • chleb ze święconki;
  • domowej roboty schab lub szynka;
  • pasztet;
  • drobiowe roladki z jajkiem;
  • mięso w galarecie.
d3i0gsc

Zobacz także: Wielkanoc. Jak bezpiecznie przechowywać żywność, która zostanie nam po świętach

Słodkie wielkanocne potrawy

Wielkanoc bez świątecznych wypieków dla niektórych jest nie do wyobrażenia. W końcu desery i ciasta to słodkie urozmaicenie pośród wielkanocnych dań. W rodzinnym gronie, przy uroczyście zastawionym stole, słodkie potrawy zdecydowanie lepiej smakują. Co w takim razie upiec na Wielkanoc?

Wypieki wielkanocne:

  • tradycyjna babka wielkanocna (drożdżowa albo piaskowa – w zależności od upodobań);
  • keks z bakaliami;
  • wieniec drożdżowy;
  • mazurek (najlepiej udekorowany kajmakiem lub czekoladą);
  • sernik;
  • makowiec;
  • pascha;
  • miodownik.
d3i0gsc

Nie musisz szykować wszystkich wymienionych ciast wielkanocnych, wystarczą 2-3 warianty, aby cała rodzina zdołała zjeść przygotowane desery.

Potrawy wielkanocne z jajkiem w tle

Różne oblicza jajek wielkanocnych są symbolem wielkanocnych potraw. Jajko oznacza nowe życie, dlatego też pojawia się w święconce, ale także pojawia się w wielu formach na świątecznym stole. Tak naprawdę jajka wielkanocne można podawać na mnóstwo sposobów, lecz doskonałym pomysłem jest zaserwowanie rodzinie przynajmniej 3 wersji jajek.

Sposoby przyrządzania jajek wielkanocnych:

  • jajka faszerowane (z pieczarkami, z pietruszką, ziołami);
  • pasta jajeczna z łososiem;
  • kotlety z jajkiem;
  • sałatka z tuńczykiem oraz jajkiem;
  • jajka z chrzanem i majonezem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d3i0gsc

Podziel się opinią

Share
d3i0gsc
d3i0gsc
Więcej tematów