Wielkanoc na stole. Tradycja czy nowoczesność?
Wielkanoc tuż tuż. I jak co roku zastanawiamy się co postawić na stole? Bo święta to w naszej tradycji czas rodzinnych spotkań. Ale nie tylko. Zapraszamy też znajomych i przyjaciół. Przy świątecznym stole może więc się spotkać kilka pokoleń. Jak połączyć oczekiwania nestorów rodziny z nowoczesnymi trendami w kuchni?
Święta to w naszej kulturze przede wszystkim tradycja i wielu ludzi słysząc o ich nowoczesnym wymiarze, odnosi się do tego kierunku z niechęcią. Świąteczny klimat w polskiej mentalności tworzy to, co kojarzy się z dzieciństwem i rodzinnym domem, dlatego Polacy najczęściej spędzają święta we własnym domu albo w domu swoich rodziców czy bliskich. Tak samo wielkanocne potrawy w dalszym ciągu najchętniej przygotowujemy we własnym zakresie.
Widząc znajome twarze i ulubione potrawy czujemy się naturalnie i bez zakłopotania. Lubimy, kiedy nazwy serwowanego dania nie sprawiają nam problemów z wymową, dobrze znamy jego składniki, a smaki są przez nas dawno oswojone. Znamy też zasady rodzinnego czy przyjacielskiego savoir-vivre'u.
Dobrze czujemy się w znanym nam gronie i na znanym gruncie. I możemy swobodnie się tym wszystkim cieszyć.
Zobacz też: Test jajek. Jak sprawdzić które są świeże?
Ale mamy też drugą stronę świątecznego stołu. Niektórzy członkowie naszej rodziny, znajomi czy przyjaciele, lubią wielkanocne świętowanie w niestandardowej odsłonie. Dania bardziej nowoczesne, lżejsze, z modnymi dodatkami i zupełnie nietradycyjne. Nie razi ich brak na stole ulubionego kotleta dziadka czy placka, który uwielbia ciocia. Oni bywają w kultowych miejscach i jadają w niedzielę krewetki zamiast rosołu. Lubią rozmowy o jedzeniu i wymieniają się adresami modnych restauracji. Dobrze czują się pośród nowych twarzy przy wspólnym stole, a nowoczesne potrawy nie budzą w nich obaw. Chętnie też spędzają święta poza rodzinnym i znanym gronem.
Oba te nastawienia do świętowania można połączyć w jedno i zastosować comfort food - połączenie tradycji i nowoczesności przy jednym stole.
Jakie dania wielkanocne można zaliczyć do comfort food?
Na pewno żur lub biały barszcz, jajka - przygotowywane na różne sposoby w zależności od domu i panującej w nim tradycji, pieczone mięsa, pasztety, wędliny i ryby. Poza tym chrzan we wszelkich odmianach. Ze słodkości mazurki, baby, paschy i serniki. I każdą z tych potraw można podać z nowoczesnym lookiem. Bo nowym dodatkiem może być sos, polewa z owoców, egzotyczne warzywo lub wytrawna posypka do pieczeni.
A co dla niejedzących mięsa?
Tradycyjne i nowoczesne potrawy wielkanocne mogą śmiało wystąpić w wariancie wegetariańskim i wegańskim. Warto pochylić się też nad takim menu, bo zwolenników diety bez mięsa i nabiału z roku na rok przybywa w naszym bliższym i dalszym otoczeniu. I takie osoby też znajdą się przy wspólnym świątecznym stole. Jeżeli więc pojawią się dania wzorowane na tradycyjnych, nasi współbiesiadnicy nie będą się czuli nieswojo, jedząc nieco inne potrawy.
Na sposób wegański można więc przyrządzić żurek, faszerowane ziemniaki i pieczarki, kanapki z pesto z pieczonych buraków, a nawet wegański sos tatarski. Z dań głównych świetną alternatywą będą pieczone warzywa, warzywne pasztety czy kiszonki. Z ciast można podać wegańskie wersje mazurka czy sernika.
Pogodzenie tradycji i nowoczesnych trendów podczas świąt zapewni nam wspólne i bliskie chwile i podkreśli znaczenie wielkanocnego spotkania. Zasiadanie bowiem do świątecznego stołu czy to w domu rodziców, czy we własnych czterech kątach cenimy niezmiennie.
Wegański żur z pieczonym jabłkiem
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 seler
- 1 pietruszka
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 cebula opalona nad ogniem lub na patelni
- 10 suszonych grzybów
- 4 liście laurowe i 4 ziela angielskie
- 6 ziaren pieprzu
- 1 goździk
- duża łyżeczka majeranku, pół łyżeczki lubczyku, 1 gałązka świeżej pietruszki
- 2 łyżeczki oleju
- sól, woda
- 250-350 ml zakwasu na żurek
- 1 łyżeczka świeżego, utartego chrzanu
- starty 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- 4 jabłka
- 2 łyżeczki świeżego lub suszonego czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- spora szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie: obieramy warzywa i gotujemy je w całości około 1,5 godziny. Powinien powstać bulion. W tym czasie obieramy jabłka, kroimy je na ćwiartki i nacieramy czosnkiem i posypujemy majerankiem. Zawijamy je w papier do pieczenia i pieczemy w piekarniku 20-25 minut. Gdy bulion jest już gotowy, przecedzamy go przez sito. Warzywa przecieramy. Dodajemy resztę składników. Podajemy z gorącymi jabłkami, posypujemy pietruszką.
Wielkanocny krem z pieczonych ziemniaków z przepiórczymi jajkami
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 2 cebule
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki świeżo startego chrzanu
- 1 litr bulionu z drobiu
- oliwa
- sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
- 200 ml śmietany
- jaja przepiórcze
- szczypiorek i oliwa do dekoracji
Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Tak samo czosnek. Por i cebulę kroimy w plasterki. Ziemniaki mieszamy z oliwą i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika. Po 15 minutach dodajemy cebulę, czosnek i por. Pieczemy do miękkości, a następnie przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy 5 minut i dodajemy chrzan i przyprawy. Miksujemy zupę, dodajemy masło i śmietanę. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z ugotowanymi przepiórczymi jajkami (gotujemy je 1 minutę), posiekanym szczypiorkiem i oliwą.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl