Warto zapisać przepisy
Nie ma Wielkanocy bez jajek, a najlepiej – jajek faszerowanych! Przygotowanie tego świątecznego dania jest proste, a liczba przepisów ogromna, co daje szalone pole do popisu. Poniżej prezentujemy siedem nietypowych i zupełnie różnych receptur na faszerowane jajka. Warto wypróbować je na Wielkanoc, ale z pewnością urozmaicą też zwyczajne niedzielne śniadania.
Jajka ze śledziem lub kawiorem
Jajka przeznaczone do faszerowania gotujemy na twardo, czyli około 5-7 minut. Nie możemy jaja przegotować, bo pojawi się brzydka, niebieskawa obwódka wokół żółtka. W tym przepisie jajko obieramy, przecinamy wzdłuż na pół i wyciągamy żółtko. Białka odkładamy, a żółtko rozgniatamy w misce razem z kilkoma łyżkami majonezu, solą i pieprzem. Masę nakładamy łyżeczką do dziurki w białku, a na wierzchu układamy pół łyżeczki kawioru (czerwonego lub czarnego) albo pokrojone w drobne paseczki marynowane śledzie.
Jajka z ostrym majonezem
Ugotowane na twardo jajka kroimy wzdłuż, wyjmujemy żółtka i miksujemy je razem z majonezem, łyżką gęstej śmietany, solą, drobno posiekanym ząbkiem czosnku i łyżeczką ostrej papryki. Przy pomocy szprycy faszerujemy połówki jajek i posypujemy ostrą papryką w proszku.
Jajka z guacamole
Jajko i awokado to fantastyczne połączenie. Do tego dania wykorzystamy jednak tylko białka jajek. Żółtka możemy wykorzystać do innych potraw. Sos guacamole przygotowujemy z dojrzałego awokado, pomidora bez skórki i nasion, drobno posiekanej szalotki i garści naci kolendry. Wszystkie składniki kroimy i miksujemy z łyżką soku z cytryny, solą i pieprzem. Sos musi być bardzo gęsty. Faszerujemy nim białka ugotowanych na twardo jajek i posypujemy posiekaną kolendrą.
Jajka faszerowane szynką i papryką
Wielkanoc kojarzy się nam głównie z dwoma produktami: jajkami i szynką. W tym dani można smakowicie je połączyć. Gotujemy jajka na twardo. Kroimy w kostkę wędzoną szynkę i czerwoną paprykę. Wrzucamy szynkę i paprykę do miski, podajemy posiekane żółtka, łyżkę gęstej śmietany i łyżkę łagodnego chrzanu. Wszystko mieszamy dokładnie, dodajemy do smaku sól i pieprz i napełniany białka.
Jajka z wasabi
Wasabi to zielony japoński chrzan, bardzo ostry i intensywnie pachnący. Zazwyczaj używamy go do sushi, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by spróbować go w innych potrawach. Wasabi kupujemy w formie pasty lub proszku. Pasta jest gotowa do użycia, a proszek musimy zwilżyć delikatnie wodą.
Aby przygotować jajka faszerowane z wasabi, jak zawsze zaczynamy od ugotowania jaj na twardo. Następnie obieramy je i kroimy wzdłuż. Żółtka siekamy drobno, wrzucamy do miski, dodajemy trochę sosu sojowego i wasabi. Wszystko dokładnie mieszamy i napełniamy białka. Możemy całość posypać prażonym sezamem.
Jajka z kukurydzą
Jeśli chcemy, by na naszym stole było żółto, słonecznie i radośnie, warto przygotować tę wersję jaj faszerowanych. Ugotowane żółtka dokładnie miksujemy z dwoma łyżkami majonezu. Dodajemy posiekaną drobno kolendrę, łyżkę soku z cytryny, sól, pieprz i kukurydzę z puszki. Wszystko dokładnie mieszamy i nakładamy na białka.
Jajka ze szpinakiem i boczkiem
Szpinak idealnie komponuje się z jajkiem, w dodatku białko pozwala lepiej przyswoić zawarte w szpinaku żelazo. Szpinak (świeży lub mrożony) dusimy kilka minut z dodatkiem soli, pieprzu i szczypty gałki muszkatołowej. Odcedzamy na sicie i miksujemy. Dodajemy posiekane żółtka z ugotowanych na twardo jajek, szczyptę ostrej papryki i łyżkę śmietany. Wszystko dokładnie mieszamy. Boczek wędzony kroimy na paski i smażymy na chrupko. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, kroimy drobno. Jajka nadziewamy szpinakiem i posypujemy smażonym boczkiem.