7 sposobów na faszerowane jajka wielkanocne

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 8Warto zapisać przepisy

Obraz
© Shutterstock.com

Nie ma Wielkanocy bez jajek, a najlepiej – jajek faszerowanych! Przygotowanie tego świątecznego dania jest proste, a liczba przepisów ogromna, co daje szalone pole do popisu. Poniżej prezentujemy siedem nietypowych i zupełnie różnych receptur na faszerowane jajka. Warto wypróbować je na Wielkanoc, ale z pewnością urozmaicą też zwyczajne niedzielne śniadania.

/ 8Jajka ze śledziem lub kawiorem

Obraz
© 123RF.COM

Jajka przeznaczone do faszerowania gotujemy na twardo, czyli około 5-7 minut. Nie możemy jaja przegotować, bo pojawi się brzydka, niebieskawa obwódka wokół żółtka. W tym przepisie jajko obieramy, przecinamy wzdłuż na pół i wyciągamy żółtko. Białka odkładamy, a żółtko rozgniatamy w misce razem z kilkoma łyżkami majonezu, solą i pieprzem. Masę nakładamy łyżeczką do dziurki w białku, a na wierzchu układamy pół łyżeczki kawioru (czerwonego lub czarnego) albo pokrojone w drobne paseczki marynowane śledzie.

/ 8Jajka z ostrym majonezem

Obraz
© 123RF.COM

Ugotowane na twardo jajka kroimy wzdłuż, wyjmujemy żółtka i miksujemy je razem z majonezem, łyżką gęstej śmietany, solą, drobno posiekanym ząbkiem czosnku i łyżeczką ostrej papryki. Przy pomocy szprycy faszerujemy połówki jajek i posypujemy ostrą papryką w proszku.

/ 8Jajka z guacamole

Obraz
© 123RF.COM

Jajko i awokado to fantastyczne połączenie. Do tego dania wykorzystamy jednak tylko białka jajek. Żółtka możemy wykorzystać do innych potraw. Sos guacamole przygotowujemy z dojrzałego awokado, pomidora bez skórki i nasion, drobno posiekanej szalotki i garści naci kolendry. Wszystkie składniki kroimy i miksujemy z łyżką soku z cytryny, solą i pieprzem. Sos musi być bardzo gęsty. Faszerujemy nim białka ugotowanych na twardo jajek i posypujemy posiekaną kolendrą.

/ 8Jajka faszerowane szynką i papryką

Obraz
© 123RF.COM

Wielkanoc kojarzy się nam głównie z dwoma produktami: jajkami i szynką. W tym dani można smakowicie je połączyć. Gotujemy jajka na twardo. Kroimy w kostkę wędzoną szynkę i czerwoną paprykę. Wrzucamy szynkę i paprykę do miski, podajemy posiekane żółtka, łyżkę gęstej śmietany i łyżkę łagodnego chrzanu. Wszystko mieszamy dokładnie, dodajemy do smaku sól i pieprz i napełniany białka.

/ 8Jajka z wasabi

Obraz
© 123RF.COM

Wasabi to zielony japoński chrzan, bardzo ostry i intensywnie pachnący. Zazwyczaj używamy go do sushi, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by spróbować go w innych potrawach. Wasabi kupujemy w formie pasty lub proszku. Pasta jest gotowa do użycia, a proszek musimy zwilżyć delikatnie wodą.
Aby przygotować jajka faszerowane z wasabi, jak zawsze zaczynamy od ugotowania jaj na twardo. Następnie obieramy je i kroimy wzdłuż. Żółtka siekamy drobno, wrzucamy do miski, dodajemy trochę sosu sojowego i wasabi. Wszystko dokładnie mieszamy i napełniamy białka. Możemy całość posypać prażonym sezamem.

/ 8Jajka z kukurydzą

Obraz
© 123RF.COM

Jeśli chcemy, by na naszym stole było żółto, słonecznie i radośnie, warto przygotować tę wersję jaj faszerowanych. Ugotowane żółtka dokładnie miksujemy z dwoma łyżkami majonezu. Dodajemy posiekaną drobno kolendrę, łyżkę soku z cytryny, sól, pieprz i kukurydzę z puszki. Wszystko dokładnie mieszamy i nakładamy na białka.

/ 8Jajka ze szpinakiem i boczkiem

Obraz
© 123RF.COM

Szpinak idealnie komponuje się z jajkiem, w dodatku białko pozwala lepiej przyswoić zawarte w szpinaku żelazo. Szpinak (świeży lub mrożony) dusimy kilka minut z dodatkiem soli, pieprzu i szczypty gałki muszkatołowej. Odcedzamy na sicie i miksujemy. Dodajemy posiekane żółtka z ugotowanych na twardo jajek, szczyptę ostrej papryki i łyżkę śmietany. Wszystko dokładnie mieszamy. Boczek wędzony kroimy na paski i smażymy na chrupko. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, kroimy drobno. Jajka nadziewamy szpinakiem i posypujemy smażonym boczkiem.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości