Polędwiczki wieprzowe duszone z podgrzybkami
Delikatne i miękkie polędwiczki w aromatycznym sosie grzybowym możemy przygotować na niedzielny obiad lub nadchodzące święta. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 3 polędwiczki wieprzowe
- 80 g cebuli
- 20 g oleju
- 500 g podgrzybków ugotowanych
- 370 g wody
- 1 szklanka bulionu
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 20 g mąki pszennej
- 40 g śmietany 30 proc.
- sól, pieprz
Przepis
- Mięso posypujesz pieprzem, solą, układasz w rękawie do pieczenia i pieczesz 30 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 st. C.
- Cebulę obierasz, drobno kroisz, smażysz na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajesz ugotowane grzyby, podlewasz bulionem, dodajesz sos sojowy, doprawiasz pieprzem oraz solą i gotujesz 20 minut.
- Sos zagęszczasz mąką rozrobioną ze śmietaną, gotujesz do chwili zagotowania.
- Polędwiczki po upieczeniu kroisz na mniejsze kawałki, polewasz sosem z grzybami. Danie podajesz z kopytkami, kluskami śląskimi.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl