Polędwiczki wieprzowe z kopytkami
Polędwiczka duszona z warzywami zachwyca swoim wyglądem i doskonałym smakiem. Mięso możesz podać z ziemniakami, kopytkami lub ryżem. W każdej wersji będzie pysznie.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Polędwiczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, oprószamy mąką i obsmażamy ze wszystkich stron.
- Przekładamy do garnka z gotującym się bulionem i gotujemy ok. 10 minut.
- Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę lub masło klarowane i przez ok. 10 minut podsmażamy pokrojone warzywa. Pod koniec smażenia doprawiamy pieprzem, solą i majerankiem i dokładnie mieszamy. Kopytka gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Polędwiczki wyjmujemy z garnka, kroimy na plastry i układamy na talerzach. Podajemy z kopytkami, warzywami. Kopytka i polędwiczki polewamy sosem, w którym gotowały się polędwiczki.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl