Medaliony wieprzowe z grzybami leśnymi, suszonymi pomidorami i marchewką

Serwowane jako danie obiadowe polędwiczki bardzo dobrze będą smakować w towarzystwie leśnych grzybów i suszonych pomidorów. Tak przygotowane mięso świetnie pasuje do makaronów, pyz, klusek śląskich lub puree ziemniaczanego.

Polędwiczka duszona z grzybamiPolędwiczka duszona z grzybami
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • ok. 600 g polędwiczki wieprzowej
  • olej lub masło klarowane do smażenia
  • 30 g suszonych grzybów leśnych (borowików, kozaków, maślaków)
  • 70 ml białego wina
  • 6 kawałków suszonych pomidorów (ok. 50 g)
  • 150 g marchewki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • pół pęczka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

Przepis

  • Jeśli wykorzystujemy grzyby suszone, to zalewamy je wodą i odstawiamy na godzinę.
  • Polędwiczki kroimy na plastry, lekko rozbijamy i podsmażamy szybko z obu stron na dużym ogniu. Medaliony układamy w żaroodpornej formie. Na tłuszcz ze smażenia wlewamy wino i pół szklanki wody. Wsypujemy zmrożone marchewki i gotujemy aż będą miękkie. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z połową szklanki wody i wlewamy do sosu. Cały czas mieszamy dopóki nie zgęstnieje do odpowiedniej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Kroimy suszone pomidory i wraz z pokrojonymi grzybami oraz bułką tartą wrzucamy na tłuszcz. Dusimy ok. 5 minut na średnim ogniu.
  • Na ułożone w formie medaliony wykładamy pomidory, grzyby i bułkę. Pieczemy ok. 5 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Posypujemy posiekaną natka pietruszki i podajemy z sosem.
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości