Souvlaki. Grecki przysmak w twojej kuchni
Chcesz poczuć się jak na wakacjach w Grecji? Podaj na obiad souvlaki. Bez trudu wyczarujesz je w swojej kuchni nawet w środku zimy. Wystarczy upiec mięso na grillu elektrycznym lub w piekarniku. Souvlaki podajemy z pitą i sosem tzatziki. Będzie pysznie.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Grillowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 400 g wieprzowiny (najlepiej polędwiczki)
- 2 duże cebule pokrojone w plastry
- 2 czerwone papryki
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki tymianku
- łyżka pociętego świeżego oregano
Przepis
- Mięso kroimy na kawałki. Nacieramy oliwą, solą, pieprzem, tymiankiem i odstawiamy do lodówki na 20 minut. Paprykę myjemy, suszymy i kroimy w większą kostkę.
- Każdy kawałek mięsa, papryki oraz cebuli nabijamy na przemian na patyczek do szaszłyków.
- Pieczemy na grillu z każdej strony. Posypujemy oregano. Podajemy gorące do chlebka pita, ryżu lub pieczonych ziemniaków z różnym zestawem surówek.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl