Polędwiczki w sosie grzybowym
Trudno o bardziej klasyczne, a jednocześnie smaczniejsze połączenie. Mięciutkie i soczyste polędwiczki wieprzowe zanurzone w aromatycznym sosie grzybowym. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- ½ łyżeczki pieprzu
- sól
- 1 łyżka tymianku
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 50 g grzybów suszonych
- 1 szk. bulionu
- mąka pszenna do panierki
- olej do smażenia
Przepis
- Grzyby zalewam gorącą wodą, moczę.
- Mięso kroję plastry, delikatnie rozbijam.
- Do miski wlewam oliwę z oliwek, sos sojowy, wsypuję czosnek, papryki słodką i ostrą, sól, tymianek, mieszam dokładnie, łączę z mięsem.
- Mięso odstawiam na godzinę, po tym czasie każdy kawałek mięsa panieruję w mące, smażę z każdej strony na rozgrzanym oleju.
- Na drugą większą patelnię wlewam bulion rosołowy, dodaję grzyby razem z wodą z moczenia i gotuję.
- Do grzybów przekładam usmażone mięso, dalej gotuję przez około 30 minut.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl