Zakręcone szaszłyki. Doskonała propozycja na rodzinną kolację
Zakręcone szaszłyki z polędwiczek wieprzowych, faszerowanych szynką, ogórkiem oraz papryką, podane w pysznym sosie. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 3 polędwiczki wieprzowe
- 10 dag szynki
- 1 papryka czerwona
- 4 ogórki konserwowe
- 1 cebula
- sól, pieprz
*Składniki na sos: *
- 200 g przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki ketchupu pikantnego
- 3 krople tabasco
Przepis
- Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki, nacinamy, wzdłuż, ale nie do końca i lekko rozbijamy. Doprawiamy pieprzem oraz solą.
- Na środku mięsa układamy plasterki szynki, obraną pokrojoną w piórka cebulę, pokrojona w podłużne paski ogórki oraz paprykę.
- Mięso zwijamy w roladę, kroimy na dwucentymetrowe krążki i nakłuwamy na patyczki do szaszłyków. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180 st. C.
- W tym czasie, co piecze się nam mięso przygotowujemy sos, cebulę obieramy drobno kroimy, czosnek obieramy przeciskamy przez praskę i szklimy na rozgrzanym oleju.
- Następnie dodajemy przecier pomidorowy a po minucie pozostałe składniki.
- Gotujemy na małym ogniu do momentu aż sos będzie gęsty. Sos wylewamy na dno naczynia i układamy mięso.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl