Polędwiczki zapiekane w sosie kurkowym
Jeśli nie macie pomysłu na obiad, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Delikatne mięso z polędwiczki pieczone w piekarniku, zanurzone w aromatycznym sosie kurkowym. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 1 kulka mozzarelli
- 1 cebula
- 25 dag kurek
- 100 ml śmietany 30 proc.
- sól, pieprz
Przepis
- Mięso myję, osuszam, usuwam błonki, rozcinam, wzdłuż ale nie do końca i lekko rozbijam. Doprawiam pieprzem oraz solą.
- Ser mozzarellę kroję w plastry i układam na środku mięsa. 3. Mięso zwijam w roladę, owijam w folię aluminiową, układam na blaszce do pieczenia i piekę 40 minut w 180 st. C.
- Po upieczeniu mięso kroję w dziesięciocentymetrowe kawałki i częścią krojenia układam do góry w naczyniu.
- Cebulę obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję umyte grzyby, podlewam ½ szk. wody i gotuję 10 minut. Doprawiam pieprzem oraz solą i wlewam śmietanę.
- Chwilkę gotuje i łączę z mięsem
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl