WAŻNE
TERAZ

Policja pokazała wizerunki dywersantów

Faszerowana polędwiczka w winnym sosie z żurawiną

Polędwiczka wieprzowa to niezwykle delikatne i miękkie mięso. Odpowiednio przyrządzona może być prawdziwym kulinarnym arcydziełem. Na uroczysty rodzinny obiad proponujemy faszerowaną polędwiczkę w aromatycznym winnym sosie z żurawiną.

Faszerowana polędwiczka w winnym sosie z żurawinąFaszerowana polędwiczka w winnym sosie z żurawiną
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki:

  • 1 polędwica
  • sól
  • pieprz młotkowany z kolendrą
  • 1 łyżeczka musztardy z kawałkami wędzonej papryki

Farsz:

  • 200 gram mięsa mielonego surowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka tartej bułki
  • sól i pieprz do mięsa
  • pół małej cebulki
  • 6 pieczarek
  • pietruszka w mini kostkach

Sos:

  • 50 ml wina półsłodkiego czerwonego
  • kopiasta łyżka mąki
  • pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 1,5 szklanki wody
  • sól do smaku
  • pół łyżeczki cukru
  • pół szklanki suszonej żurawiny
  • sól do smaku

Przepis

  • Polędwicę myjemy i usuwamy z niej błony. Mięso przeżynamy wzdłuż,jednak nie do końca; tak aby utworzyć duży płat. Przykrywamy folią spożywczą i lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Od środka smarujemy musztardą całą powierzchnię. Odstawiamy na 10 minut.
  • Mięso mielone łączymy z jajkiem,tartą bułką i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Wkruszamy mini kostkę.Pieczarki oczyszczamy i drobno kroimy. Cebulę drobno siekamy i razem z pieczarkami podsmażamy na maśle. Dodajemy do mięsa. Dokładnie mieszamy.
  • Na rozłożony płat polędwicy wykładamy masę mięsną i zaginamy brzegi do środka. Obwiązujemy nicią kuchenną. Z wierzchu mięso obsypujemy solą i pieprzem młotkowanym.
  • Po 15 minutach gdy mięso przejdzie już trochę przyprawami, na głębokiej patelni na rozgrzanym oleju obsmażamy polędwicę. Zdejmujemy z patelni i na pozostały tłuszcz wsypujemy mąkę.Podsmażamy aż zbrązowieje.
  • Wlewamy powoli wodę i ciągle mieszamy aby nie powstały grudki.Wsypujemy żurawinę,słodką paprykę, cukier i sól do smaku.
  • Wlewamy wino i wkładamy polędwicę. Dusimy na małym ogniu około 15 minut od momentu zawrzenia. Co jakiś czas obracamy mięso w sosie. Podajemy pokrojone na skośne kawałki, polane sosem.
Wybrane dla Ciebie
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯