Trwa ładowanie...

Pół wieku kebaba w Europie

Przepis na domową wersję

Pół wieku kebaba w EuropieŹródło: 123RF
d11hb8t
d11hb8t

Kebab to danie, bez którego miliony ludzi nie wyobrażają sobie życia. Polacy go kochają, ponieważ jest szybkim, tanim i sycącym daniem, które można kupić na każdym kroku.

Mięsne danie znane jest na świecie od setek lat. Jednak do Europy przybył pół wieku temu i od razu zdobył kubki smakowe milionów Europejczyków. Początkowo występował pod postacią taką, jaka jest serwowana w Turcji, czyli kraju, z którego pochodzi. Były to plasterki odpowiednio przyprawionego mięsa z ryżem i z warzywami.

Jego skład uległ jednak zmianom pod wpływem tureckiego imigranta zamieszkałego w Europie. To dzięki niemu zamiast ryżu zaczęto dodawać pitę, która była wypełniana mięsem, warzywami i sosami. Prawdopodobnie najlepszego kebaba można zjeść na ulicy w Berlinie.

Pierwszy kebab w Polsce pojawił się na początku lat 90-tych. Punkt powstał przy Dworcu Centralnym. Ludzi i sanepid niepokoił sposób przygotowania mięsa (surowe mięso prażone na ogniu). Jednak smak i solidne porcje szybko przypadły Polakom do gustu. Kolejne budki z kebabem zaczęły powstawać w tempie ekspresowym.

d11hb8t

Polacy nie wyobrażają sobie życia bez kebaba. Bardzo łatwo jest go przygotować w domu. Oto szybki przepis na domową wersję.

Składniki:

2 filety z kurczaka
średnia kapusta pekińska
2 pomidory
3 cebule czerwone
2 papryki kolorowe
2 sosy winegret
sos czosnkowy - do polania

*Przygotowanie: *
Filety pokroić w małą kosteczkę i zamarynować w lodówce przez noc. Kapustę poszatkować i kolejno dodawać pokrojone pomidory, papryki i cebule. Wszystkie składniki polać sosem winegret.
Usmażyć w tym czasie mięso i naleśniki.
Na naleśniki układać składniki i zawijać. Podawać polane sosem czosnkowym.

Marynata do mięsa:
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
1/3 łyżeczki ziaren gorczycy
1/4 łyżeczki kozieradki
1/5 łyżeczki tymianku
1/5 łyżeczki rozmarynu
1/5 łyżeczki cząbru
1 ząbek czosnku

d11hb8t

Przygotowanie
Składniki połączyć i zmielić w młynku.

Naleśniki:
1 l mleka
0,5 kg mąki
2 jajka

Przygotowanie
Składniki dobrze wymieszać i smażyć na rozgrzanym oleju.

d11hb8t
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d11hb8t
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj