Pół wieku kebaba w Europie

Przepis na domową wersję

Pół wieku kebaba w Europie
Źródło zdjęć: © 123RF

Kebab to danie, bez którego miliony ludzi nie wyobrażają sobie życia. Polacy go kochają, ponieważ jest szybkim, tanim i sycącym daniem, które można kupić na każdym kroku.

Mięsne danie znane jest na świecie od setek lat. Jednak do Europy przybył pół wieku temu i od razu zdobył kubki smakowe milionów Europejczyków. Początkowo występował pod postacią taką, jaka jest serwowana w Turcji, czyli kraju, z którego pochodzi. Były to plasterki odpowiednio przyprawionego mięsa z ryżem i z warzywami.

Jego skład uległ jednak zmianom pod wpływem tureckiego imigranta zamieszkałego w Europie. To dzięki niemu zamiast ryżu zaczęto dodawać pitę, która była wypełniana mięsem, warzywami i sosami. Prawdopodobnie najlepszego kebaba można zjeść na ulicy w Berlinie.

Pierwszy kebab w Polsce pojawił się na początku lat 90-tych. Punkt powstał przy Dworcu Centralnym. Ludzi i sanepid niepokoił sposób przygotowania mięsa (surowe mięso prażone na ogniu). Jednak smak i solidne porcje szybko przypadły Polakom do gustu. Kolejne budki z kebabem zaczęły powstawać w tempie ekspresowym.

Polacy nie wyobrażają sobie życia bez kebaba. Bardzo łatwo jest go przygotować w domu. Oto szybki przepis na domową wersję.

Składniki:

2 filety z kurczaka
średnia kapusta pekińska
2 pomidory
3 cebule czerwone
2 papryki kolorowe
2 sosy winegret
sos czosnkowy - do polania

*Przygotowanie: *
Filety pokroić w małą kosteczkę i zamarynować w lodówce przez noc. Kapustę poszatkować i kolejno dodawać pokrojone pomidory, papryki i cebule. Wszystkie składniki polać sosem winegret.
Usmażyć w tym czasie mięso i naleśniki.
Na naleśniki układać składniki i zawijać. Podawać polane sosem czosnkowym.

Marynata do mięsa:
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
1/3 łyżeczki ziaren gorczycy
1/4 łyżeczki kozieradki
1/5 łyżeczki tymianku
1/5 łyżeczki rozmarynu
1/5 łyżeczki cząbru
1 ząbek czosnku

Przygotowanie
Składniki połączyć i zmielić w młynku.

Naleśniki:
1 l mleka
0,5 kg mąki
2 jajka

Przygotowanie
Składniki dobrze wymieszać i smażyć na rozgrzanym oleju.

POLECAMY:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć