Pół wieku kebaba w Europie

Przepis na domową wersję

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Kebab to danie, bez którego miliony ludzi nie wyobrażają sobie życia. Polacy go kochają, ponieważ jest szybkim, tanim i sycącym daniem, które można kupić na każdym kroku.

Mięsne danie znane jest na świecie od setek lat. Jednak do Europy przybył pół wieku temu i od razu zdobył kubki smakowe milionów Europejczyków. Początkowo występował pod postacią taką, jaka jest serwowana w Turcji, czyli kraju, z którego pochodzi. Były to plasterki odpowiednio przyprawionego mięsa z ryżem i z warzywami.

Jego skład uległ jednak zmianom pod wpływem tureckiego imigranta zamieszkałego w Europie. To dzięki niemu zamiast ryżu zaczęto dodawać pitę, która była wypełniana mięsem, warzywami i sosami. Prawdopodobnie najlepszego kebaba można zjeść na ulicy w Berlinie.

Pierwszy kebab w Polsce pojawił się na początku lat 90-tych. Punkt powstał przy Dworcu Centralnym. Ludzi i sanepid niepokoił sposób przygotowania mięsa (surowe mięso prażone na ogniu). Jednak smak i solidne porcje szybko przypadły Polakom do gustu. Kolejne budki z kebabem zaczęły powstawać w tempie ekspresowym.

Polacy nie wyobrażają sobie życia bez kebaba. Bardzo łatwo jest go przygotować w domu. Oto szybki przepis na domową wersję.

Składniki:

2 filety z kurczaka
średnia kapusta pekińska
2 pomidory
3 cebule czerwone
2 papryki kolorowe
2 sosy winegret
sos czosnkowy - do polania

*Przygotowanie: *
Filety pokroić w małą kosteczkę i zamarynować w lodówce przez noc. Kapustę poszatkować i kolejno dodawać pokrojone pomidory, papryki i cebule. Wszystkie składniki polać sosem winegret.
Usmażyć w tym czasie mięso i naleśniki.
Na naleśniki układać składniki i zawijać. Podawać polane sosem czosnkowym.

Marynata do mięsa:
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
1/3 łyżeczki ziaren gorczycy
1/4 łyżeczki kozieradki
1/5 łyżeczki tymianku
1/5 łyżeczki rozmarynu
1/5 łyżeczki cząbru
1 ząbek czosnku

Przygotowanie
Składniki połączyć i zmielić w młynku.

Naleśniki:
1 l mleka
0,5 kg mąki
2 jajka

Przygotowanie
Składniki dobrze wymieszać i smażyć na rozgrzanym oleju.

POLECAMY:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości