Pół wieku kebaba w Europie

Przepis na domową wersję

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Kebab to danie, bez którego miliony ludzi nie wyobrażają sobie życia. Polacy go kochają, ponieważ jest szybkim, tanim i sycącym daniem, które można kupić na każdym kroku.

Mięsne danie znane jest na świecie od setek lat. Jednak do Europy przybył pół wieku temu i od razu zdobył kubki smakowe milionów Europejczyków. Początkowo występował pod postacią taką, jaka jest serwowana w Turcji, czyli kraju, z którego pochodzi. Były to plasterki odpowiednio przyprawionego mięsa z ryżem i z warzywami.

Jego skład uległ jednak zmianom pod wpływem tureckiego imigranta zamieszkałego w Europie. To dzięki niemu zamiast ryżu zaczęto dodawać pitę, która była wypełniana mięsem, warzywami i sosami. Prawdopodobnie najlepszego kebaba można zjeść na ulicy w Berlinie.

Pierwszy kebab w Polsce pojawił się na początku lat 90-tych. Punkt powstał przy Dworcu Centralnym. Ludzi i sanepid niepokoił sposób przygotowania mięsa (surowe mięso prażone na ogniu). Jednak smak i solidne porcje szybko przypadły Polakom do gustu. Kolejne budki z kebabem zaczęły powstawać w tempie ekspresowym.

Polacy nie wyobrażają sobie życia bez kebaba. Bardzo łatwo jest go przygotować w domu. Oto szybki przepis na domową wersję.

Składniki:

2 filety z kurczaka
średnia kapusta pekińska
2 pomidory
3 cebule czerwone
2 papryki kolorowe
2 sosy winegret
sos czosnkowy - do polania

*Przygotowanie: *
Filety pokroić w małą kosteczkę i zamarynować w lodówce przez noc. Kapustę poszatkować i kolejno dodawać pokrojone pomidory, papryki i cebule. Wszystkie składniki polać sosem winegret.
Usmażyć w tym czasie mięso i naleśniki.
Na naleśniki układać składniki i zawijać. Podawać polane sosem czosnkowym.

Marynata do mięsa:
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
1/3 łyżeczki ziaren gorczycy
1/4 łyżeczki kozieradki
1/5 łyżeczki tymianku
1/5 łyżeczki rozmarynu
1/5 łyżeczki cząbru
1 ząbek czosnku

Przygotowanie
Składniki połączyć i zmielić w młynku.

Naleśniki:
1 l mleka
0,5 kg mąki
2 jajka

Przygotowanie
Składniki dobrze wymieszać i smażyć na rozgrzanym oleju.

POLECAMY:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita