Pita

Obraz

Składniki

  • 1 kg maki
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżka drożdży
  • około 650 ml ciepłej wody

Przepis

W dużej misce wymieszać 4/5 mąki, sól. Szklankę wody i wymieszać z cukrem i drożdżami i pozostawić w ciepłym miejscu aż pojawi się pianka.
Wyrobić mąkę i mieszaninę drożdży i wody, (dodając wodę i mąkę wg potrzeb) na wilgotne lecz nie klejące ciasto. Przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić na 10 minut.
Na oprószonej mąką stolnicy delikatnie wyrobić ciasto i podzielić je na 10 części.
Uformować okrągłe lub owalne placki grubości ? cm o średnicy około 15-20 cm.
Umieścić na blasze do pieczenia i zostawić na około 15 minut do wyrośnięcia.
Nagrzać piekarnik do temperatury 250 stopni Celsjusza. Piec 12-15 minut odwracając w połowie pieczenia. Wyciągnąć z piekarnika i pozostawić, aby ostygły ? powinny w tym czasie ?oklapnąć?
Pity powinny być nie za bardzo wypieczone i pozostać jasne.
Przed podaniem podgrzać w piekarniku lub na grillu.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Do barszczu zamiast cukru. Daria Ładocha zapewnia, że to gwarancja słodyczy i rubinowego koloru
Do barszczu zamiast cukru. Daria Ładocha zapewnia, że to gwarancja słodyczy i rubinowego koloru
Znajdziesz w każdym markecie i kupisz za grosze. Skutecznie uszczelnia jelita
Znajdziesz w każdym markecie i kupisz za grosze. Skutecznie uszczelnia jelita
Te produkty sprzyjają długowieczności. Sięgaj po nie codziennie
Te produkty sprzyjają długowieczności. Sięgaj po nie codziennie
Te rady uratują święta. Dzięki nim nie przytyjesz
Te rady uratują święta. Dzięki nim nie przytyjesz
Jak wybrać najlepszego karpia na świąteczny stół?
Jak wybrać najlepszego karpia na świąteczny stół?
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟