Ciasteczka z płatków owsianych
Domowe owsiane ciasteczka to pyszna alternatywa dla sklepowych batoników musli. Na dodatek pięknie pachną i są bardzo sycące. Są doskonałe na podwieczorek, na deser lub na drugie śniadanie do pracy.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 300 g płatków owsianych
- 100 g brązowego cukru
- 100 g masła
- 1 jajko
- garść rodzynek, orzechów
Przepis
- Płatki owsiane zarumienić na patelni bez tłuszczu, ostudzić. Białko ubić na sztywną pianę.
- Masło utrzeć z cukrem na białą puszystą masę. Dodać żółtko, a następnie wsypać płatki, wymieszać, na koniec dodać ubite na sztywną pianę białko oraz posiekane bakalie, delikatnie wymieszać.
- Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem, łyżką nakładać porcję ciasta, zachowując między nimi 4-5 cm odstępu, piec na złoty kolor w temp 180 st. C.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl