Ciasteczka owsiane z owocami i jogurtem naturalnym
Domowe owsiane ciasteczka to świetna alternatywa dla batoników musli i innych niezdrowych słodyczy. Są pyszne i chrupiące. Na dodatek pięknie pachną i są bardzo sycące. W połączeniu z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami stworzą doskonałe połączenie w sam raz na drugie śniadanie.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki:
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 brzoskwinia
- 2 łyżki suszonych moreli
- 1 łyżka rodzynek
- 1 łyżka płatków migdałowych
- ciasteczko owsiane z bakaliami (upieczone z poniższych składników)
Ciasteczka owsiane:
- ½ szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki płatków owsianych
- ⅓ kostki masła
- ¼ szklanki cukru brązowego
- 1 jajko
- 1 łyżka nasion słonecznika
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
Przepis
- Połącz wszystkie składniki ciastek w jednolitą masę, następnie zwiń ciasto przy użyciu folii spożywczej w walec o średnicy 6 cm, schowaj do lodówki na 30 minut.
- Zdejmij folię i pokrój walec na ciastka tej samej grubości i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 13-15 minut, aż się zarumienią.
- Brzoskwinię pokrój na małe kawałki. Pokrusz ciasteczko do jogurtu, dodaj pokrojoną brzoskwinię i suszone morele.
- Posyp po wierzchu rodzynkami i płatkami migdałów.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl