Nie przepłacaj za słodzone gotowce. Zdrowszą wersję pełną błonnika zrób samodzielnie

Kto nie lubi płatków lub musli do mleka czy jogurtu. Trzecia opcja, która łączy te słodkie zachcianki na śniadanie to granola. Po sprawdzeniu etykiet często szukamy zamienników dla sklepowych produktów. Okazuje się, że wersja pełna błonnika i gotowa w zaledwie 15 minut, jest w zasięgu twoich możliwości.

Granola w wersji domowej to tańszy i często zdrowszy odpowiednikGranola w wersji domowej to tańszy i często zdrowszy odpowiednik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Granola to popularny wybór na śniadanie, idealny jako dodatek do jogurtu czy owsianki. Choć w sklepach dostępne są różne warianty, od czekoladowych po owocowe, wiele z nich zawiera dużo cukru. Dlatego warto przygotować granolę samodzielnie, zwłaszcza jeśli posiadasz frytkownicę beztłuszczową. W mowie potocznej air fryer to urządzenie, które w prosty sposób pozwoli wyczarować porcję domowych płatków z dodatkami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka walentynkowe z miłosnym liścikiem

Jakie dodatki do granoli?

Podstawą przepisu są płatki owsiane, ale pozostałe składniki zależą od twojego podniebienia. Postaw np. na pestki dyni czy nasiona. Sprawdzą się też orzechy - mniejsze w całości, a większe, jak pekan czy orzechy włoskie lepiej posiekać. Do tego opcjonalnie suszone owoce, ale te znacząco mogą zwiększyć kaloryczność. Ta wersja ze składnikami poniżej zawiera mniej cukru niż sklepowe odpowiedniki i jest bogata w błonnik przyjazny dla jelit. A o to właśnie chodzi!

Przepis na zapieczoną granolę z air fryera

Co sprawia, że granola jest taka chrupiąca, lśniąca i połączona w kawałeczki w charakterystyczny dla "gotowych" produktów sposób? To dodatek białka kurzego. Trik znany z cukiernictwa, kiedy zależy nam na zapieczonych wierzchach ciasteczek, bułeczek drożdżowych czy wypieków z ciasta francuskiego.

Składniki na granolę:

  • 200 g płatków owsianych,
  • 100 g mieszanki nasion (np. dyni, słonecznika),
  • 150 g całych orzechów laskowych i nerkowców,
  • 100 g płynnego masła orzechowego,
  • 2 białka jaj,
  • 80 ml syropu klonowego lub miodu,
  • 10 kropli stewii lub innego słodzika,
  • opcjonalnie: cynamon lub inne przyprawy.

Przygotowanie:

  1. Do miski przełóż mokre składniki, a następnie dodaj suche i dokładnie wymieszaj, aż wszystko będzie ze sobą dokładnie połączone.
  2. Nałóż papier do pieczenia na frytkownicę beztłuszczową. Rozłóż mieszankę granoli równomiernie, zachowując niektóre kawałki w całości. Piecz w temperaturze 120°C przez 12-17 minut, mieszając od czasu do czasu, aż stanie się złocista i chrupiąca. Uważaj - wiele zależy od ustawień konkretnego urządzenia.
  3. Granolę serwuj do mleka albo jogurtu ze świeżymi owocami.

Przechowuj granolę w szczelnym pojemniku do miesiąca. Przepis wystarcza na ok. 20 porcji, każda o wartości 160 kcal, 5 g białka i tylko 2,6 g cukru. To doskonały sposób na zdrowe rozpoczęcie dnia.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość