Nie przepłacaj za słodzone gotowce. Zdrowszą wersję pełną błonnika zrób samodzielnie

Kto nie lubi płatków lub musli do mleka czy jogurtu. Trzecia opcja, która łączy te słodkie zachcianki na śniadanie to granola. Po sprawdzeniu etykiet często szukamy zamienników dla sklepowych produktów. Okazuje się, że wersja pełna błonnika i gotowa w zaledwie 15 minut, jest w zasięgu twoich możliwości.

Granola w wersji domowej to tańszy i często zdrowszy odpowiednikGranola w wersji domowej to tańszy i często zdrowszy odpowiednik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Granola to popularny wybór na śniadanie, idealny jako dodatek do jogurtu czy owsianki. Choć w sklepach dostępne są różne warianty, od czekoladowych po owocowe, wiele z nich zawiera dużo cukru. Dlatego warto przygotować granolę samodzielnie, zwłaszcza jeśli posiadasz frytkownicę beztłuszczową. W mowie potocznej air fryer to urządzenie, które w prosty sposób pozwoli wyczarować porcję domowych płatków z dodatkami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka walentynkowe z miłosnym liścikiem

Jakie dodatki do granoli?

Podstawą przepisu są płatki owsiane, ale pozostałe składniki zależą od twojego podniebienia. Postaw np. na pestki dyni czy nasiona. Sprawdzą się też orzechy - mniejsze w całości, a większe, jak pekan czy orzechy włoskie lepiej posiekać. Do tego opcjonalnie suszone owoce, ale te znacząco mogą zwiększyć kaloryczność. Ta wersja ze składnikami poniżej zawiera mniej cukru niż sklepowe odpowiedniki i jest bogata w błonnik przyjazny dla jelit. A o to właśnie chodzi!

Przepis na zapieczoną granolę z air fryera

Co sprawia, że granola jest taka chrupiąca, lśniąca i połączona w kawałeczki w charakterystyczny dla "gotowych" produktów sposób? To dodatek białka kurzego. Trik znany z cukiernictwa, kiedy zależy nam na zapieczonych wierzchach ciasteczek, bułeczek drożdżowych czy wypieków z ciasta francuskiego.

Składniki na granolę:

  • 200 g płatków owsianych,
  • 100 g mieszanki nasion (np. dyni, słonecznika),
  • 150 g całych orzechów laskowych i nerkowców,
  • 100 g płynnego masła orzechowego,
  • 2 białka jaj,
  • 80 ml syropu klonowego lub miodu,
  • 10 kropli stewii lub innego słodzika,
  • opcjonalnie: cynamon lub inne przyprawy.

Przygotowanie:

  1. Do miski przełóż mokre składniki, a następnie dodaj suche i dokładnie wymieszaj, aż wszystko będzie ze sobą dokładnie połączone.
  2. Nałóż papier do pieczenia na frytkownicę beztłuszczową. Rozłóż mieszankę granoli równomiernie, zachowując niektóre kawałki w całości. Piecz w temperaturze 120°C przez 12-17 minut, mieszając od czasu do czasu, aż stanie się złocista i chrupiąca. Uważaj - wiele zależy od ustawień konkretnego urządzenia.
  3. Granolę serwuj do mleka albo jogurtu ze świeżymi owocami.

Przechowuj granolę w szczelnym pojemniku do miesiąca. Przepis wystarcza na ok. 20 porcji, każda o wartości 160 kcal, 5 g białka i tylko 2,6 g cukru. To doskonały sposób na zdrowe rozpoczęcie dnia.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja