Nie przepłacaj za słodzone gotowce. Zdrowszą wersję pełną błonnika zrób samodzielnie
Kto nie lubi płatków lub musli do mleka czy jogurtu. Trzecia opcja, która łączy te słodkie zachcianki na śniadanie to granola. Po sprawdzeniu etykiet często szukamy zamienników dla sklepowych produktów. Okazuje się, że wersja pełna błonnika i gotowa w zaledwie 15 minut, jest w zasięgu twoich możliwości.
Granola to popularny wybór na śniadanie, idealny jako dodatek do jogurtu czy owsianki. Choć w sklepach dostępne są różne warianty, od czekoladowych po owocowe, wiele z nich zawiera dużo cukru. Dlatego warto przygotować granolę samodzielnie, zwłaszcza jeśli posiadasz frytkownicę beztłuszczową. W mowie potocznej air fryer to urządzenie, które w prosty sposób pozwoli wyczarować porcję domowych płatków z dodatkami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasteczka walentynkowe z miłosnym liścikiem
Jakie dodatki do granoli?
Podstawą przepisu są płatki owsiane, ale pozostałe składniki zależą od twojego podniebienia. Postaw np. na pestki dyni czy nasiona. Sprawdzą się też orzechy - mniejsze w całości, a większe, jak pekan czy orzechy włoskie lepiej posiekać. Do tego opcjonalnie suszone owoce, ale te znacząco mogą zwiększyć kaloryczność. Ta wersja ze składnikami poniżej zawiera mniej cukru niż sklepowe odpowiedniki i jest bogata w błonnik przyjazny dla jelit. A o to właśnie chodzi!
Przepis na zapieczoną granolę z air fryera
Co sprawia, że granola jest taka chrupiąca, lśniąca i połączona w kawałeczki w charakterystyczny dla "gotowych" produktów sposób? To dodatek białka kurzego. Trik znany z cukiernictwa, kiedy zależy nam na zapieczonych wierzchach ciasteczek, bułeczek drożdżowych czy wypieków z ciasta francuskiego.
Składniki na granolę:
- 200 g płatków owsianych,
- 100 g mieszanki nasion (np. dyni, słonecznika),
- 150 g całych orzechów laskowych i nerkowców,
- 100 g płynnego masła orzechowego,
- 2 białka jaj,
- 80 ml syropu klonowego lub miodu,
- 10 kropli stewii lub innego słodzika,
- opcjonalnie: cynamon lub inne przyprawy.
Przygotowanie:
- Do miski przełóż mokre składniki, a następnie dodaj suche i dokładnie wymieszaj, aż wszystko będzie ze sobą dokładnie połączone.
- Nałóż papier do pieczenia na frytkownicę beztłuszczową. Rozłóż mieszankę granoli równomiernie, zachowując niektóre kawałki w całości. Piecz w temperaturze 120°C przez 12-17 minut, mieszając od czasu do czasu, aż stanie się złocista i chrupiąca. Uważaj - wiele zależy od ustawień konkretnego urządzenia.
- Granolę serwuj do mleka albo jogurtu ze świeżymi owocami.
Przechowuj granolę w szczelnym pojemniku do miesiąca. Przepis wystarcza na ok. 20 porcji, każda o wartości 160 kcal, 5 g białka i tylko 2,6 g cukru. To doskonały sposób na zdrowe rozpoczęcie dnia.