Pij rano zamiast kawy. Jelita będą lepiej pracować, a talia będzie węższa
Chociaż kawa o poranku to dla wielu osób przyjemność, warto zastąpić ją innym napojem. Zdrowy koktajl zrobisz za grosze, a twój organizm szybko odwdzięczy się za tak solidną dawkę składników odżywczych.
Ten napój kosztuje grosze, a dla zdrowia robi naprawdę ogromną robotę. Woda owsiano-lniana to poranna porcja składników odżywczych i naturalny booster dla naszego organizmu. Wystarczy wypijać szklankę dziennie, by poczuć efekty na własnej skórze. Świetnie zastąpi kawę lub smoothie i sprawi, że z zadowoleniem pogłaszczesz się po płaskim brzuchu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka z wędzonym kurczakiem. Znika ze stołu szybciej niż się ją robi
Woda owsiano-lniana
Jak sama nazwa wskazuje, jej główne składniki to siemię lniane i płatki owsiane, czyli prawdziwy superfoods. Ten duet gra razem koncertowo nie tylko w owsiance, ciasteczkach czy pieczywie. To doskonałe źródło witamin z grupy B, witaminy E oraz C. Dostarczą także magnez, cynk oraz fosfor.
Płatki owsiane i siemię lniane są bogate w błonnik rozpuszczalny, który skutecznie wspiera pracę układu pokarmowego, reguluje perystaltykę jelit i pomaga w utrzymaniu uczucia sytości. Dzięki temu staje się naturalnym sprzymierzeńcem w walce o szczupłą sylwetkę. Dodatkowo błonnik obniża poziom złego cholesterolu (LDL). Siemię lniane to z kolei potężne źródło kwasów tłuszczowych omega-3, które są niezbędne dla zdrowia serca i mózgu. Pomagają one także w łagodzeniu stanów zapalnych w organizmie. Żelowa masa powstająca wokół namoczonego siemienia ma działanie osłonowe na błony śluzowe żołądka i jelit.
Regularne picie wody owsiano-lnianej wspiera także kondycję skóry, włosów i paznokci.
Przepis wodę owsiano-lnianą
Taki napój jest naprawdę prosty w przygotowaniu, a może wnieść wiele dobrego dla naszego organizmu. Na dodatek pozwoli już na samym starcie dostarczyć porcję płynu, a nawodnienie to podstawa.
Warto jednak pamiętać o tym, by przygotować go odpowiednio wcześniej - płatki owsiane i siemię muszą się namoczyć. Pozwala to na rozbicie skrobi i uwolnienie cennego błonnika rozpuszczalnego, czyli beta-glukanów. Dzięki temu napój staje się łatwiejszy do strawienia, a organizm może lepiej wchłonąć wszystkie składniki odżywcze. Uwalnia też charakterystyczny żel z siemienia.
Składniki:
- 50 g płatków owsianych,
- 2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego,
- 500 ml wody.
Sposób przygotowania:
- Wodę zagotuj i przestudź, aby była letnia.
- Do dzbanka, dużego słoika lub garnuszka wsyp płatki owsiane oraz siemię lniane.
- Zalej je wodą, wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
- Gdy przestygnie, wstaw do lodówki na co najmniej 10 godzin.
- Po tym czasie zblenduj całość i przecedź przez drobne sitko lub gazę.
Jeśli chcesz, możesz wzbogacić napój o miód. Rozpuszczony w zimnym napoju zachowuje wszystkie swoje właściwości — działa antybakteryjnie i wzmacnia odporność, a dzięki naturalnym cukrom może dostarczyć dodatkowej, zdrowej energii. Pamiętaj jednak, że ten napój to tylko wsparcie dla zdrowej i zbilansowanej diety, a nie jej zamiennik.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.