Pischinger
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 180 g cukru pudru
- 4 żółtka
- 200 g mielonych orzechów włoskich
- 7 dużych wafli okrągłych
- Polewa:
- 75 g gorzkiej czekolady
- 35 g masła
- Do posypania:
- 50 g orzechów włoskich
Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej (można również w mikrofalówce), a żółtka utrzeć z cukrem pudrem na idealnie białą masę. Masę czekoladową połączyć z żółtkową i bardzo dokładnie wymieszać. Następnie wmieszać zmielone za pomocą blendera orzechy.
Masą smarować wafle (7 wafli, w zależności od gęstości masy, co zależy w dużej mierze od wielkości żółtek i tego jak drobno zmielone są orzechy). Wafle zawinąć w papier, przykryć obciążoną deseczką i odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin. Po tym czasie czekoladę i masło na polewę roztopić w kąpieli wodnej i oblać przygotowane wafle. Posypać posiekanymi orzechami.
Przepis dodał użytkownik ilka_86
Podziel się opinią
Komentarze