Trwa ładowanie...
drg6su2
28-12-2011 11:44

Pischinger

Przepis
3.3
(4 głosy)
Oceń:
drg6su2
Składniki
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 180 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 200 g mielonych orzechów włoskich
  • 7 dużych wafli okrągłych
    • Polewa:
    • 75 g gorzkiej czekolady
  • 35 g masła
    • Do posypania:
    • 50 g orzechów włoskich
Przepis

Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej (można również w mikrofalówce), a żółtka utrzeć z cukrem pudrem na idealnie białą masę. Masę czekoladową połączyć z żółtkową i bardzo dokładnie wymieszać. Następnie wmieszać zmielone za pomocą blendera orzechy.
Masą smarować wafle (7 wafli, w zależności od gęstości masy, co zależy w dużej mierze od wielkości żółtek i tego jak drobno zmielone są orzechy). Wafle zawinąć w papier, przykryć obciążoną deseczką i odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin. Po tym czasie czekoladę i masło na polewę roztopić w kąpieli wodnej i oblać przygotowane wafle. Posypać posiekanymi orzechami.

Przepis dodał użytkownik ilka_86

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
drg6su2
drg6su2
drg6su2
Więcej tematów
drg6su2