Pinsa z grzybami, karmelizowaną cebulą i serowym kremem. Sprawdzi się jako przekąska i kolacja
Na bazie włoskiego przysmaku jeszcze dziś stwórz idealną kombinację smakową. A wszystko to za sprawą aromatycznych grzybów, serowej mieszanki w kremowym wydaniu oraz karmelizowanej cebuli. Pamiętaj, aby pinsa była idealnie chrupka, należy podpiec ją w piekarniku przed dodaniem składników. Lista produktów czeka poniżej. Dokładną instrukcję jak przygotować całe danie znajdziesz w wideo.
Składniki na serowy krem:
- 120 g serka śmietankowego,
- 3 łyżki tartego parmezanu,
- 1 szt. mozzarelli di bufala,
- ⅓ szkl. śmietanki 30 proc.
- sól do smaku.
Karmelizowana cebula:
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 2 duże cebule,
- 2 łyżki cukru trzcinowego,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 1 gałązka świeżego rozmarynu,
- 125 ml bulionu.
Pozostałe składniki:
- 1 pinsa (podpieczona),
- 2 brązowe pieczarki,
- 50 g sera brie lub camembert.
Pinsę z dodatkami piecz przez 8-10 minut w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku.