Pijany kurczak opasany boczkiem. Przepis na rodzinny obiad
Roladki idealnie sprawdzą się na obiad w większym gronie. Zawinięte w boczek kawałki kurczaka z cebulą i pieczarkami zachwycą nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Przepis jest bardzo prosty i szybki.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1/2 kg piersi z kurczaka,
- 6 cienkich plasterków boczku wędzonego,
- 8 pieczarek,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- kieliszek białego wina,
- 2 ząbki czosnku zwykłego lub w oleju włoskim,
- sok z 1/2 cytryny,
- rozmaryn,
- sól, pieprz,
- 5 łyżek oliwy.
Przepis
- Mięso rozkroić na pojedyncze, dość duże kotleciki. Wino wymieszać z posiekanym czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
- Marynatą zalać mięso, przykryć i wstawić na 2 godz. do lodówki.
- Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Pieczarki oczyścić i również pokroić w plastry.
- Każdy kawałek mięsa oprószyć rozmarynem, układać po plasterku pieczarki i kawałku cebuli.
- Zrolować, owinąć plasterkiem boczku, spiąć wykałaczką. Ułożyć na blasze, naokoło ułożyć pozostałe pieczarki. Piec ok. 45 min w temp. 200 st. Można również opiekać na grillu ok. 30 min.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl