Pierogi z mięsem, szpinakiem i serem feta
Smaczne pierożki z farszem z piersi kurczaka, sera feta i szpinaku. Aby nie były mdłe, warto solidnie doprawić farsz papryczką chili i świeżo mielonym pieprzem. Przepis pochodzi z bloga "Moniki smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 400 g filetu z kurczaka,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- suszona chili świeżo mielona do smaku,
- ½ płaskiej łyżeczki mielonej kurkumy,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 250 g mrożonego szpinaku liście krojone porcjowane,
- 100 g sera feta,
- 1 kopiasta łyżka mielonej bułki tartej.
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej na pierogi,
- 150 ml ciepłej wody,
- 2 szczypty soli.
Ponadto:
- masło,
- świeże listki mięty pieprzowej,
- ser feta.
- Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i wlać wodę. Na początku wymieszać za pomocą drewnianej łyżki, następnie wyrobić ręką na gładkie, elastyczne ciasto łatwo odchodzące od ręki. Zawinąć w folię spożywczą i
- Mięso oczyścić, osuszyć, przekroić na połowę, oprószyć solą, chili, kurkumą i pieprzem.
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę, krótko podsmażyć z zewnątrz na złoty kolor (środek powinien być lekko surowy, żeby zachował soczystość).
- Odstawić do przestygnięcia, pokroić w mniejsze kawałki i krótko zmiksować, żeby uzyskać efekt tzw. szarpanego mięsa.
- Na tej samej patelni (nie myjemy jej) na małym ogniu podgrzewamy szpinak, powoli się rozmrozi, woda powinna odparować, doprawić solą, pieprzem. Szpinak połączyć z mięsem dodać bułkę tartą, doprawić do smaku, wymieszać i schłodzić w lodowce.
- Ciasto porcjami cienko rozwałkować, wyciąć kółka za pomocą szklanki, nałożyć farsz i skleić w dowolny sposób. Gotować w lekko osolonej wodzie.
- Masło podsmażyć, polać pierogi, dodać listki mięty, można dodać pokruszony ser feta.
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze