Pierogi z mięsem, szpinakiem i serem feta

Smaczne pierożki z farszem z piersi kurczaka, sera feta i szpinaku. Aby nie były mdłe, warto solidnie doprawić farsz papryczką chili i świeżo mielonym pieprzem. Przepis pochodzi z bloga "Moniki smakołyki".

Pierogi ze szpinakiemPierogi ze szpinakiem
Monika Lemko

Składniki

  • 400 g filetu z kurczaka,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • suszona chili świeżo mielona do smaku,
  • ½ płaskiej łyżeczki mielonej kurkumy,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 250 g mrożonego szpinaku liście krojone porcjowane,
  • 100 g sera feta,
  • 1 kopiasta łyżka mielonej bułki tartej.

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej na pierogi,
  • 150 ml ciepłej wody,
  • 2 szczypty soli.

Ponadto:

  • masło,
  • świeże listki mięty pieprzowej,
  • ser feta.

Przepis

  • Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i wlać wodę. Na początku wymieszać za pomocą drewnianej łyżki, następnie wyrobić ręką na gładkie, elastyczne ciasto łatwo odchodzące od ręki. Zawinąć w folię spożywczą i
  • Mięso oczyścić, osuszyć, przekroić na połowę, oprószyć solą, chili, kurkumą i pieprzem.
  • Na dużej patelni rozgrzać oliwę, krótko podsmażyć z zewnątrz na złoty kolor (środek powinien być lekko surowy, żeby zachował soczystość).
  • Odstawić do przestygnięcia, pokroić w mniejsze kawałki i krótko zmiksować, żeby uzyskać efekt tzw. szarpanego mięsa.
  • Na tej samej patelni (nie myjemy jej) na małym ogniu podgrzewamy szpinak, powoli się rozmrozi, woda powinna odparować, doprawić solą, pieprzem. Szpinak połączyć z mięsem dodać bułkę tartą, doprawić do smaku, wymieszać i schłodzić w lodowce.
  • Ciasto porcjami cienko rozwałkować, wyciąć kółka za pomocą szklanki, nałożyć farsz i skleić w dowolny sposób. Gotować w lekko osolonej wodzie.
  • Masło podsmażyć, polać pierogi, dodać listki mięty, można dodać pokruszony ser feta.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu