Trwa ładowanie...
d2qh3ik
21-12-2022 11:09

Pierogi z mięsem, szpinakiem i serem feta

Przepis

Smaczne pierożki z farszem z piersi kurczaka, sera feta i szpinaku. Aby nie były mdłe, warto solidnie doprawić farsz papryczką chili i świeżo mielonym pieprzem. Przepis pochodzi z bloga "Moniki smakołyki".

d2qh3ik
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Moniki smakołyki
Źródło: Moniki smakołyki
Składniki
  • 400 g filetu z kurczaka,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • suszona chili świeżo mielona do smaku,
  • ½ płaskiej łyżeczki mielonej kurkumy,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 250 g mrożonego szpinaku liście krojone porcjowane,
  • 100 g sera feta,
  • 1 kopiasta łyżka mielonej bułki tartej.

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej na pierogi,
  • 150 ml ciepłej wody,
  • 2 szczypty soli.

Ponadto:

  • masło,
  • świeże listki mięty pieprzowej,
  • ser feta.
Przepis
  • Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i wlać wodę. Na początku wymieszać za pomocą drewnianej łyżki, następnie wyrobić ręką na gładkie, elastyczne ciasto łatwo odchodzące od ręki. Zawinąć w folię spożywczą i
  • Mięso oczyścić, osuszyć, przekroić na połowę, oprószyć solą, chili, kurkumą i pieprzem.
  • Na dużej patelni rozgrzać oliwę, krótko podsmażyć z zewnątrz na złoty kolor (środek powinien być lekko surowy, żeby zachował soczystość).
  • Odstawić do przestygnięcia, pokroić w mniejsze kawałki i krótko zmiksować, żeby uzyskać efekt tzw. szarpanego mięsa.
  • Na tej samej patelni (nie myjemy jej) na małym ogniu podgrzewamy szpinak, powoli się rozmrozi, woda powinna odparować, doprawić solą, pieprzem. Szpinak połączyć z mięsem dodać bułkę tartą, doprawić do smaku, wymieszać i schłodzić w lodowce.
  • Ciasto porcjami cienko rozwałkować, wyciąć kółka za pomocą szklanki, nałożyć farsz i skleić w dowolny sposób. Gotować w lekko osolonej wodzie.
  • Masło podsmażyć, polać pierogi, dodać listki mięty, można dodać pokruszony ser feta.
Pierogi z mięsem, szpinakiem i serem feta
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2qh3ik
d2qh3ik
d2qh3ik
d2qh3ik
Więcej tematów
d2qh3ik

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj