Pęczak z ziarnami z duszoną kiełbasą w cukinii i pomidorach suszonych

Monika, autorka bloga "Moniki smakołyki", poleca przepis na obiad z kaszą pęczak w roli głównej. Pęczak świetnie komponuje się z mięsem i warzywami.

Pęczak z ziarnami z duszoną kiełbasą w cukinii i pomidorach suszonychPęczak z ziarnami z duszoną kiełbasą w cukinii i pomidorach suszonych
Monika Lemko

Składniki

  • 3 kiełbasy z szynki
  • 150 kaszy pęczak
  • 150 g suszonych pomidorów z pestkami dyni w oleju z ziołami
  • 2 cebule dymki ze szczypiorkiem
  • 1 niewielka cukinia
  • sól do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • suszona chili świeżo mielona do smaku
  • garść mieszanki ziaren: pestki dyni, siemię lniane, sezam, słonecznik
  • 1 łyżeczka czarnuszki

Przepis

Kiełbasę kroimy po długości na dwie części, a następnie na paski po skosie.Cebulę kroimy w drobną kostkę, a cukinię na większą, pomidory suszone na paski. Szczypiorek kroimy na drobne paski, ziarna prażymy na suchej patelni.

Przepis

Pęczak gotujemy w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. W tym samym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju z pomidorów, szklimy na nim cebulkę, dodajemy cukinię, pomidory suszone, sól i całość podsmażamy. Cukinia powinna byś al dente.

Przepis

Następnie dodajemy kiełbasę, podsmażamy 2 min i mieszamy z ugotowanym pęczakiem. Dodatkowo dodajemy 2 łyżki pestek dyni z pomidorów suszonych, doprawiamy solą, pieprzem chili. Na sam koniec całość mieszamy z prażonymi pestkami i szczypiorkiem. Przykrywamy pokrywą i odstawiamy na 5 min żeby smaki się połączyły. Przed podaniem posypujemy czarnuszką.

Wybrane dla Ciebie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć